Skip to main content

Melkveebedrijf Van Adrichem zet jaarlijks de staldeuren open



Melkveebedrijf Van Adrichem zet jaarlijks de staldeuren open
Wat tijdens de coronapandemie startte met een boerderijsafari met de auto, is ondertussen uitgegroeid tot een jaarlijks evenement met vele bezoekers uit heel de omgeving. Vele medewerkers praten letterlijk over koetjes en kalfjes. De bezoekers kregen uitleg over hun dieren, melkproducten en verduurzamingsprojecten, vergezeld door vele lokale ondernemers. Rick van Adrichem vertelde vol trots het een en ander over hun bedrijf.

In 2005 is de Familie Van Adrichem gestart met de melkveehouderij. Op het moment verzorgen zij 260 melk- en kalfkoeien en 120 stuks jong vee. Elke koe geeft ongeveer 28 liter melk per dag. De werkdag van een medewerker start al om half vijf 's ochtends met het melken van de koeien en het voeren van de koeien en kalveren. Vervolgens wordt er veel landwerk en andere werkzaamheden uitgevoerd. Aan het einde van de dag wordt er rond kwart over vier weer gestart met melken, waarna de familie Van Adrichem en enkele stagaires rond zeven uur kunnen genieten van hun avond. Omdat de koeien geen weekend of vakantie hebben gaat dit 365 dagen per jaar zo door. 

Tijdens de Campina Open Boerderijdag zijn er vele activiteiten zoals windmolentjes vouwen, trekker- en skelterbaan, zuivelproeverij, met de kalfjes op de foto, meedoen met de kwis etc. etc. Vol trots vertelt Rick dat maar liefst 45 vrijwilligers zich inzetten om er een prachtige dag van te maken. Een dag die al heel vroeg in de ochtend start. Er moeten veel voorbereidingen worden getroffen om de dag in goede banen te leiden, waar alle bezoekers het uitstekend naar hun zin hebben. Daar spelen de vele vrijwilligers, volgens Rick,  een grote rol in.

Als het gaat om een veehouderij, dan gaat het anno 2024 al snel over stikstofuitstoot. Hier houdt de familie zich elke dag mee bezig. Er liggen maar liefst 2300 zonnepanelen op het dak, met accuopslag. Op deze wijze zijn ze al voor een groot deel zelfvoorzienend qua stroomverbruik en kunnen ze stroom terugleveren aan het net. Er wordt gebruik gemaakt van vergaande technologie, die de stikstofuitstoot reduceert tot 70%. In het weiland worden grasklavers geplant, deze winnen stikstof uit de lucht, waar het gras meer van gaat groeien. Het voer van de koeien bestaat o.a. uit deze grasklavers, waar veel eiwit in zit en waardoor er minder krachtvoer nodig is. Het voer wordt allemaal geteeld door de familie, waardoor de melkveehouder voor een groot deel zelfvoorzienend is. 

Het was een ontzettend leuk uitje op een zonovergoten dag. Na een stukje kaas geproefd te hebben, de smaken yoghurt te hebben geproefd en een ijsje te hebben gegeten, heeft uw verslaggever afscheid genomen van de melkveehouderij. Dat het een geslaagde dag was, is een waarheid als een koe.

 

 

Advertenties