Skip to main content

Ommetjes met team Fijnaart Lokaal



Ommetjes met team Fijnaart Lokaal
vlnr: Gerjon, Anneke, Emie, Jan, Iris en Els beginnen aan een ommetje
Onlangs kwam op de Facebookpagina van uw favoriete lokale weekblad, hetzelfde dat u momenteel onder ogen heeft, de vraag voorbij of men bekend was met de Ommetje-app? De nummer 1 wandel-app van Nederland, ontwikkeld door de Hersenstichting, om mensen te helpen van wandelen een leuke, dagelijkse gewoonte te maken, en die al 1,6 miljoen keer is gedownload.

Een groot aantal van u heeft daar positief op gereageerd. Ondergetekende was er ook mee bekend, al een paar jaar zelfs. Want sinds zijn pensionering, nu bijna vier jaar geleden, gaat des morgens om zeven uur de wekker af (in het weekend om acht uur, dan slaapt hij lekker uit). Dan springt hij uit de echtelijke sponde, en na diverse plichtplegingen in de badkamer, trekt hij niet alleen zijn kloffie aan, maar kust tevens zijn lief, vetert de stoute wandelschoenen vast en trekt de deur achter zich dicht. Als laatste worden zijn camera én de Ommetje-app op de telefoon geactiveerd en trekt hij eropuit, in de soms nog donkere Fijnaartse ochtend, om een rondje door ons mooie dorp te slechten.

Wandelen is heerlijk

Vaak kom je op dat vroege uur al een lotgenoot tegen, met of zonder harige viervoeter die al kwispelend hartstochtelijk zijn of haar natte neus als groet tegen je hand drukt. Je neemt natuurlijk even de tijd en aait de uitgelaten harige, maakt een praatje met de uitgeslapen begeleider en wenst elkaar daarna een fijne dag toe, je wandeling met vaste tred opnieuw in gang zettend. Altijd leuk en gezellig zo’n onderbreking. Soms ook komt een auto je al seinend en toeterend tegemoet, waarvan de chauffeur je vanachter het stuur een vriendelijke wuif stuurt, die je in al je enthousiasme natuurlijk beantwoordt. Op dat moment lacht het leven je toe en wandel je tevreden naar het ontbijt. Wandelen is heerlijk en o zo makkelijk: je zet namelijk heel gewoon de ene voet voor de andere, herhaalt die techniek constant en voor je het weet heb je vijf- of zesduizend stappen gezet. Het voorgaande herhaal je nog één of twee keer die dag en de dagen daarna. Aan het eind van het jaar bevestigt de Ommetje-app wat de zolen van je wandelschoenen ook al tentoonspreiden: je hebt al bijna tweeduizend kilometer gewandeld.

Fotogenieke plekjes

Zo leerde de auteur gaandeweg het dorp kennen, waar al meer dan veertig jaar zijn huis staat, en kwam tot de ontdekking dat Fijnaart best een leuk dorp is om te wonen. Er zijn prachtige fotogenieke plekjes die hem de afgelopen jaren al wandelend zijn opgevallen en die hij, als hobbyfotograaf, digitaal vereeuwigt en via de sociale media de wijde wereld in stuurt om dat fijne West-Brabantse dorp nog eens extra op de kaart te zetten. De leuke en aardige reacties die daarop komen geven de moed en enthousiasme om daarmee door te gaan. Er is echter wel discipline voor nodig om dit dagelijks te doen en soms, heel soms, ontbreekt de regelmaat.

Stok achter de deur

Is de Ommetje-app dan het ei van Columbus? Daar lijkt het wel op als het aan ondergetekende ligt, want het motiveert om iedere dag de benen te nemen. Een van de redenen die hem over de streep trok de app eveneens te downloaden was dat men punten, medailles en badges kan scoren met elk ommetje dat gelopen wordt. Bovendien krijg je na iedere wandeling een interessant en leerzaam hersenfeitje van hoogleraar Erik Scherder. Tevens heeft de app levels waarna je, na gedane arbeid, kunt promoveren dan/wel degraderen, en dat, beste lezers, werkt echt stimulerend. De app bewaart ook de reeks aaneengesloten wandeldagen. Als je tussentijds een dagje stopt, verlies je die reeks. Is uw scribent een keer overkomen na 403 dagen achtereen gelopen te hebben. Dat wil je echt niet en dus wandel je iedere dag, al is het maar twintig minuten, om de reeks vast te houden. De app houdt ook een ranglijst bij, en hoe mooi is het als jouw naam bovenaan staat. Ommetje is voor uw reporter zeker de bekende stok achter de deur om elke dag te wandelen en bewegen.

Bewegen is belangrijk

Volgens de Hersenstichting is bewegen goed voor de hersenen en zorgt op korte termijn voor veel positieve effecten: je bent productiever, energieker, creatiever, je slaapt beter en zit lekkerder in je vel, daarnaast is je geheugen beter en heb je een betere stemming en minder stress. Een win-win-situatie als u het ons vraagt.

Loop ook mee

We hebben een speciaal team aangemaakt met de iconische naam FijnaartLokaal. Na de eerder genoemde Facebookmelding kwamen daar al snel leuke en positieve reacties over binnen van inwoners die de app al hadden, of hem wilden downloaden en aanmelden bij onze groep. In no time had het team al twintig aanmeldingen. We hopen dat meer mensen zich willen aansluiten om Fijnaart ook op deze leuke en wellicht competitieve manier aan het bewegen te krijgen. We hebben getracht om een aantal teamleden te benaderen voor een groepsfoto, echter heeft niet iedereen hier, wellicht om specifieke redenen, gehoor aan gegeven. Op bijgaande foto dus slechts een gering aantal van de huidige leden. Wilt u ook (zonder verplichting trouwens) meelopen met team FijnaartLokaal? Dan zouden wij, net als Philip Freriks van de Slimste Mens, willen zeggen: download de app en loop mee!

Advertenties