Skip to main content

Onderscheiding voor ‘Mozart van de rockopera's’

Arjen Lucassen Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw



Onderscheiding voor ‘Mozart van de rockopera's’
Arjen Lucassen samen met burgemeester Aart-Jan Moerkerke, die hem de koninklijke onderscheiding uitreikte. Foto: gemeente Moerdijk
Weinig mensen weten dat in Oudemolen een wereldberoemde componist en muzikant woont. Sinds afgelopen vrijdag is de 65-jarige Arjen Lucassen ook nog eens Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving deze hoge onderscheiding voor zijn exceptionele verdiensten op het gebied van progressieve rock- en metal-muziek.

Het is ongeveer vijf jaar geleden dat Arjen neerstreek in de voormalige hervormde christelijke school van Oudemolen. Hij zocht daar vooral rust, ruimte en inspiratie. De muzikant leidt graag een teruggetrokken leven. Arjen heeft zijn woning in Oudemolen ingericht als een volwaardige muziekstudio, die hij in interviews liefkozend zijn ‘spaceship’ noemt. Hierdoor kan hij volledig zelfstandig en ongestoord aan zijn muziek werken.

Carrière in de muziek
Arjen werd op 3 april 1960 geboren in Den Haag. Hoewel hij goed kon studeren, besloot hij na de middelbare school een carrière in de muziek na te jagen.  Hij was vooral geïnspireerd door The Beatles, T-Rex, Alice Cooper, The Sweet en David Bowie. Na het beluisteren van het gitaarspel van Ritchie Blackmore van Deep Purple, besloot Arjen om gitaar te leren spelen. Vervolgens speelde hij tot 1980 in verschillende bandjes.
Daarna was hij vier jaar lang gitarist in Bodine en maakte hij twee albums met de band. Vervolgens stapte Arjen over naar Vengeance, waar hij zich kon ontwikkelen als componist. In 1992 verliet Arjen de band, omdat hij een andere richting uit wilde dan de andere bandleden. Vanaf dat moment koos de muzikant te werken aan zijn eigen muziek, zonder bemoeienis en concessies aan bandleden. Hij mocht van een platenmaatschappij een album opnemen. Het werd een mengelmoes van stijlen en flopte. Op dit album speelde Arjen bijna alle instrumenten.

Ayreon
Geïnspireerd door albums als Jesus Christ Superstar, War of the Worlds, Tommy van The Who en The Wall van Pink Floyd, besloot Arjen muziek te gaan maken die niet binnen één genre past. Hij wilde een album maken zonder compromissen, puur vanuit zijn hart. Dat werd Ayreon – The Final Experiment. Het album was meteen een succes. Ayreon groeide uit tot zijn grootste en meest ambitieuze project, waarmee hij wereldberoemd werd. In totaal heeft Arjen tien Ayreon-albums uitgebracht. Zij bevatten complexe verhaallijnen, uitgevoerd door de crème de la crème van de internationale rock- en metal-scène. De muziek is een mengeling van rock, metal met folk, elektronische, experimenteel en klassieke muziekinvloeden. “Arjen maakt vernieuwende en meeslepende muziek vanuit een unieke artistieke visie, waardoor hij wereldwijd grote bekendheid geniet”, meldt de gemeente Moerdijk. “Hij bouwt bruggen tussen diverse muziekgenres. Arjen verzint en componeert alles zelf en speelt dit eerst zelf in. Daarna vraagt hij de beste muzikanten en zangers/zangeressen van over de hele wereld om de partijen in te spelen en te zingen. Internationaal staat zijn muziek op eenzame hoogte binnen de rock- en metal-muziek en wordt hij gezien als de ‘Mozart van de rockopera's’. Hij is een absolute voorloper in dit genre en een grote inspiratiebron voor talloze bands in binnen- en buitenland.”

Honderdduizenden fans
Sinds begin deze eeuw werkt Arjen ook aan diverse zijprojecten, waarbij de muzikant zich steeds op één specifieke stijl richt. Zo bracht hij muziek uit onder de naam Ambeon, GuiltMachine, The Gentle Storm, Supersonic Revolution en Plan Nine. Recentelijk verschenen er twee solo-albums onder zijn eigen naam. In 2017 stond hij op nummer 1 in de Nederlandse albumlijst. Arjen heeft wereldwijd honderdduizenden fans. In 2002 trad hij voor het eerst met veel gastmuzikanten op in België, daarna in 2015 in Rotterdam en in 2017, 2019 en 2023 in Tilburg. Daarbij voerde hij zijn albums live uit. In 2023 bestond het programma uit vijf shows in drie dagen met 15.000 bezoekers uit 64 landen. De shows waren binnen een minuut uitverkocht. Fans zien het als een soort bedevaart om naar een concert te komen. Dit is zeer uniek voor een Nederlandse muzikant. De gemeente Tilburg heeft zelfs een speciaal nevenprogramma ontwikkeld voor alle Ayreon-fans die de stad bezoeken. Gesteld wordt dat de muziek van Arjen een exportproduct is voor Nederlandse (rock)muziek. Hij geeft nog onbekende talenten ook ruimschoots de gelegenheid om mee te werken aan zijn albums, waardoor zij door kunnen groeien tot internationale beroemdheden. 

Advertenties