Skip to main content

“Ons doel was en is om iedereen actief bezig te laten zijn”

75-jarige De Kieviten viert het hele jaar feest“Ons doel was en is om iedereen actief bezig te laten zijn”
De kinderen hadden het prima naar de zin op het turnkamp. Foto: De Kieviten
Volwassenen en in het bijzonder kinderen actief bezig te laten zijn. Dat was bij de oprichting het grote doel van Jeugd- en Sportvereniging De Kieviten uit Fijnaart en dat is het 75 jaar later nog steeds. Dit hele jaar vieren de tien verschillende groepen het jubileum. De aftrap was op 30 juni met een tentenkamp. Het jubileumjaar wordt afgesloten op 8 december met een groots eindfeest.

De Kieviten is een van de grootste verenigingen van Fijnaart met zo’n tweehonderd leden. In het verleden was het echt een omnivereniging en kon men naast turnen ook kiezen voor korfballen en volleyballen. “In 2001 is door een gebrek aan leden de korfbaltak gestopt. Met volleyballen waren we al eerder opgehouden”, vertelt voorzitter Bart Goudriaan. “Op dit moment concentreren we ons vooral op het turnen en houden we jaarlijks de wandelvierdaagse.”

In beweging
De voorzitter vindt het nu meer dan ooit belangrijk dat kinderen in beweging komen. “We leven in een tijd waarin het in de bank hangen en turen naar een groot of klein scherm de voornaamste activiteit van kinderen is. Dat is niet goed voor de ontwikkeling van hun motoriek. Daarom is het van belang dat ouders hun kroost laten bewegen. Dat kan bij ons al vanaf de peutergroep. Daarna komt de kleutergroep en stromen de kinderen door naar de turngroepen en de springgroepen. Degene die nog een extra stap wil maken, kan naar de selectiegroepen”, aldus Bart. “Maar we hebben ook de damesgroep Bewegen op muziek. Alle leeftijden zijn dan ook aanwezig binnen onze vereniging: van 2 tot ruim 70 jaar.”

Wedstrijden
Naast de wekelijkse lessen organiseert De Kieviten ook regelmatig aanvullende activiteiten in de sporthal van De Parel. “We nemen bijvoorbeeld deel aan de wedstrijden van de Nederlandse turnbond, maar treden ook regelmatig op als gastheer. Dit kunnen we alleen doen dankzij onze leiding”, meldt de voorzitter. “En dan hebben we natuurlijk de jaarlijkse vierdaagse. Die zit weer enorm in de lift. Dit jaar hadden we zo’n 450 wandelaars. Dat is mooi om te zien.”

Voorzitter
Het bestuur van De Kieviten bestaat uit zeven leden. “Ik zit nu bijna 15 jaar in het bestuur en ben begonnen als secretaris. Toen Joke Frijters in 2014 stopte als voorzitter, heb ik de functie van haar overgenomen. Niet dat ik veel van turnen weet, maar daar hebben we gelukkig een deskundige en actieve leiding voor. Als bestuur moet je ervoor zorgen dat alles organisatorisch goed geregeld is”, stelt Bart. “Ik heb inmiddels aangekondigd dat dit mijn laatste jaar als voorzitter is. Na de komende ledenvergadering stop ik. Ik merk dat niet alles me meer evenveel energie geeft en dan moet je ermee ophouden. Wel blijf ik me nog inzetten voor de wandelvierdaagse.”

Jubileumjaar
Voor het jubileumjaar is een speciale werkgroep samengesteld. Deze bestaat uit enkele bestuursleden, aangevuld met enthousiaste ouders. “We willen dat alle leden plezier beleven aan het jubileum. Daarom hebben we het hele jaar door verschillende festiviteiten”, zegt Margriet Maris, die samen met Jolanda Haverkamp de functie van secretaris deelt. De aftrap was in het weekend van 30 juni en 1 juli met een turnkamp. “Op het oude korfbalveld bij ’t Onderdak overnachtten 30 kinderen. In totaal waren er zeven tenten, waarvan vier met begeleiding. Voor veel kinderen was dit het eerste turnkamp.”

20230630 163901

Turnkamp
Het kamp begon op vrijdagmiddag met het opzetten van de tenten. Daarna werden groepen ingedeeld, met ieder een zelfbedachte naam en bijbehorende vlag. Na friet van Family Fijnaart gingen de kinderen naar De Parel om te lasergamen en te springen op de supertrampoline van Spido Klundert. Vervolgens werd in de Fijnaartse straten een vossenjacht gehouden. Naast het uitvoeren van opdrachten, liep er ook een scheidsrechter rond. Als die je zag, kreeg je strafpunten. Terug op het kamp werden marshmallows geroosterd en werd de avond afgesloten met een silent-disco en een klassieke disco met vele polonaises en TikTok-dansjes. De nacht verliep dankzij de bewakers rustig, al werd er vrij weinig geslapen. De afsluitende zaterdag verliep regenachtig, zodat de vlaggenroof en de zeskamp het niet droog hielden. Het turnkamp werd rond de middag afgesloten met pannenkoeken. Dankzij de inzet van diverse ouders en de sponsoren Jumbo Fijnaart, Bakkerij Nagelkerke, AWF Diervoeders en SRG International was het een topweekend.

Komende maanden
De komende maanden staan nog een pannenkoekenfeest, een kleurwedstrijd en het eindfeest op het programma. Uiteraard worden de lezers van Fijnaart Lokaal hiervan op de hoogte gehouden.

Advertenties