Skip to main content

Op Fort Sabina wordt een heuse bierkelder geopendOp Fort Sabina wordt een heuse bierkelder geopend

In Fort Sabina staat iets bijzonders te gebeuren. Er opent deze zomer een heuse bierkelder.
In een van de gewelven van dit unieke fort in Willemstad zal de Bourgondische Bierkelder een rijpingskelder voor bier inrichten. De crowdfundcampagne om dit mogelijk te maken staat inmiddels op €32.000. Het zal de tweede locatie zijn van de Bourgondische Bierkelder, die ook al een sfeervolle kelder heeft in het centrum van Breda.

Bas Schampers raakte tijdens zijn opleiding tot biersommelier gepassioneerd over het rijpen van bieren. Echter was dit iets waar toentertijd maar lastig aan te komen was. Zoals hij zelf zegt: ‘’Ik was overgeleverd aan een bevriende barman met kelder of de krochten van marktplaats’’. Om dit te veranderen en de kwaliteit te waarborgen richtte Bas in 2016 de Bourgondische Bierkelder op. Met als doel bieren te laten rijpen en mensen de wereld van bier te laten ervaren.
Hoe werkt dat dan precies, het rijpen van bier? Bieren die mooi rijpen zijn over het algemeen de zwaardere donkere bieren of bieren met wilde gisting, zoals bijvoorbeeld Hertog Jan Grand Prestige of een mooie Oude Geuze. Wanneer deze bieren onder constante temperatuur (10-14 graden) en in het donker weggelegd worden, zullen ze een ware smaakevolutie doormaken. In de afgelopen acht jaar is mede door Bas en de Bourgondische Bierkelder de populariteit van gerijpte bieren gestegen, waardoor meer rijpingsruimte benodigd is.
Een fort is de uitgelezen plek voor de ideale omstandigheden, vandaar dat de samenwerking met Fort Sabina gezocht is. Niet alleen zullen hier straks bieren liggen te rijpen, er zullen ook proeverijen worden verzorgd waarin de deelnemers de rijping van bier met hun eigen smaakpapillen kunnen ervaren.

Om deze nieuwe locatie te realiseren is een crowdfunding gestart met als doel om €30.000 euro op te halen. Met dit bedrag kan het fort sfeervol worden ingericht. Het doel is twee weken na live gaan van de campagne al behaald! Via de crowdfundcampagne is nog wel de mogelijkheid om een kaartje te bemachtigen voor een van de toekomstige proeverijen op het fort. Je kunt straks ook een eigen lade huren in de rijpingsruimte, waar je zelf je bier te rijpen kunt leggen. Ook het doen van een investering is nog mogelijk; hiervan zal extra veel lekker bier te rijpen gelegd worden. Nu het doelbedrag behaald is zal binnenkort ook de datum voor de feestelijke opening geprikt gaan worden.

Voor meer informatie over de crowdfunding kun je terecht op de crowdfundpagina: https://crowdaboutnow.nl/bourgondischebierkelder

Advertenties