Skip to main content

Opvallend bezoek in Fijnaart

BBB kwam kaas maken in de TorenpolderOpvallend bezoek in Fijnaart
Kitty Stoop, Gerda en Joost van Dorp en Caroline van der Plas,. Foto Marjan de Haas
Woensdag 1 november jl. was het druk bij Gerda en Joost van Dorp op hun kaasmakerij 'Torenpolderkaas'; er was namelijk een delegatie van de BoerBurgerBeweging neergestreken waarbij natuurlijk ook hun fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Caroline van der Plas, aanwezig was .

Fijnaart Lokaal mocht voor een half uurtje komen voor een foto en een licht interview. Een grote BBB-vlag hing aan de poort en Joost van Dorp wees ons de weg naar de kaasmakerij waar een tiental mensen van BBB, waaronder Caroline van der Plas en het Fijnaartse lid van de kieslijst Kitty Stoop, druk doende was met het roeren in emmers totdat de inhoud in kleine ronde kommetjes kon worden gegoten en er later een mooi, rond bolletje Torenpolderkaas over bleef om mee naar huis te nemen.

Gerda troonde het gezelschap mee de stallen in waar Marjan de Haas foto’s kon maken direct voor de koeien die stonden te eten. Carolines campagneleider probeerde het dochtertje van de familie Van Dorp nog op de foto te krijgen maar die had er geen zin in, dat komt misschien later nog wel.
Direct daarop mochten we Caroline buiten de stallen vragen stellen en heb ik haar gevraagd naar de zgn. 'verdozing' (de vele grote distributiecebtra) hier op het platteland van West-Brabant langs de A17 van Roosendaal tot en met Moerdijk. Zij vond het ook jammer dat er goede zeeklei opgeofferd was voor deze verdozing, echter wees zij mij ook op het feit dat wij allemaal graag ons bestelde pakketje op tijd binnenkrijgen.

Op de vraag of ze het niet beu werd om elke avond op tv aan een praattafel te zitten en alles moet aanhoren antwoordde zij: "Zo pak je wel één miljoen kijkers die ik onze standpunten mag vertellen en die ik anders nooit kan bereiken." Van Pieter Omtzigt ligt zij niet wakker, zegt ze. "Die staat niet zo kort bij de boeren en burgers van het platteland", vindt zij en na de verkiezingen weten we meer.

Marjan vroeg nog hoe Caroline hier terecht kwam. Gerda vertelt: "Na de tweede kaasroof bij ons belde Caroline gelijk op en sprak haar medeleven uit en beloofde om eens langs te komen." Zij vervolgt: "Twee weken geleden had men gebeld of er een BBB-gezelschap mocht komen om kaas te maken als vervolg op de eerdere belofte van Caroline."Caroline vond kaas maken een ambacht waarin veel vakmanschap is vereist en prees de familie Van Dorp voor hun doorzettingsvermogen om het bedrijf van landbouw tot veeteelt met kaasmakerij om te bouwen.

Carolines favoriete kaas is volvette romige kaas en bij de borrel een oude kaas welke in de Torenpolder 10 maanden moet liggen voor dat predicaat. Gerda vertelde dat zij zowel jong vee als ouder vee hebben en dat haar man Joost de juiste koeien selecteert om van hun melk een goede kaas te maken. Caroline prijst Joost en Gerda voor het feit dat zij voor ons eten zorgen en dan tevens open blijven staan voor publiek dat met de workshops hun eigen kaasje mag maken en tijdens de rondleiding uitleg krijgt over het hele bedrijf; van kalfje tot melkkoe en de kaasmakerij, waarvan Gerda vertelde dat zij 12 soorten kaas hebben en een daarvan is bereid met bier uit de lokale brouwerij van De Toekomst, proost! Caroline vond dat Fijnaart best een heel sterke boerengemeenschap bezit die als cultuur elkaar onderling kan versterken, wat ook gebeurt en wat Marjan en ik volkomen konden beamen.

Advertenties