Oranje Comité zet in op een gezellige Koningsdag
Een kijkje achter de schermen bij het Oranje Comité Fijnaart

Over het programma
Al heel vroeg begint het Oranje Comité met het programma voor het komende jaar. Er wordt in oktober en november al gekeken naar wat moet blijven, wat moet veranderen en of er iets nieuws bij moet komen. De blijvende activiteiten zijn natuurlijk het voetbaltoernooi waar iedereen naar uitkijkt, de Oranjeloop voor diverse leeftijden, en natuurlijk de onmisbare springkussens. Die springkussens moeten heel snel gereserveerd worden.
In voorgaande edities is bijvoorbeeld ‘het boerenrondje’, een wandeling over akkers en door een boomgaard, geïntroduceerd. Dit is zo goed ontvangen dat het ook de komende Koningsdag op het programma staat.
Ook nieuw is: een Fendertse editie van de ‘Masked Singer’. Hoe dat er uit gaat zien en wie de Masked Singers zullen zijn is nog een verrassing. De reacties zijn op voorhand positief.
Het Oranje Comité heeft wel eens (een) enquête(s) gehouden voor nieuwe ideeën. Maar dat leverde doorgaans weinig op. Muziek doet het altijd. Maar het idee om een terras te bouwen, zodat je niet alleen maar hoeft te staan of te hangen aan statafels, is van harte omarmd.
Een leuk sociaal dorpsmoment.
De vraag of er een populaire artiest moet komen is niet meer aan de orde: ‘de Mannen van de straat’, in Fijnaart zeer geliefd, vormen de hoofd-act op het podium en zijn in staat voor heel wat gezelligheid te zorgen. Bovendien moet je voor een beetje artiest behoorlijk in de buidel tasten.
Een andere kwestie was waarom het hele gebeuren niet naar het ‘evenemententerrein’ moet worden verplaatst. Gelukkig gaat dat niet gebeuren. Het gaat erom elkaar in een gezellige sfeer te ontmoeten in het centrum van Fijnaart, onder het genot van een biertje en een gratis pannenkoek (gebakken door William de Geus en Bert Stomphorst en hun vrouwen). Kortom een leuk sociaal dorpsmoment.
Vergunningen en financiën
Er zijn natuurlijk de nodige vergunningen en financiën nodig. Adriaan Verhagen vraagt deze aan bij de Gemeente Moerdijk: een Evenementenvergunning (in verband met diverse wegafsluitingen) en een alcoholontheffing. Er moet het nodige aangeleverd worden: een plattegrond van de Voorstraat met activiteiten; een kort overzicht van het dagprogramma; hoe de sociale hygiëne (het tappen van bier e.d.) is geregeld. Er moeten ook wel eens op het oog pietluttige gegevens aangeleverd worden, maar dat heeft vooral betrekking op verzekeringen. Dat maakt het aanvragen van een vergunning wel eens wat lastiger.
De financiën komen van een stuk subsidie van de gemeente. Verder zijn er meerdere sponsoren die in geld, diensten of producten sponsoren. Zo zijn dit jaar alle springkussens en de spellen gul gesponsord door de bedrijven Van Dueren Garage Willemstad/Helwijk in samenwerking met Brabant AG-Industries.
Toch moet ook het Oranje Comité op de centjes letten. Werd er vroeger een boekje gedrukt over toen nog Koninginnedag, nu wordt er van het programma een aantal posters gedrukt en onder andere door Leo Breure en zijn dochters rondgebracht.
Koningsdag zelf
En dan de dag zelf. Kwart over zes ’s morgens begint de opbouw van de Voorstraat. Bij deze wordt een oproep gedaan om hierbij te komen helpen. Heb je interesse? Geef dit aan bij een van de leden of mail even naar
De Voorstraat moet autovrij zijn: geen geparkeerde auto’s, niemand met de auto naar de bakker of voor een andere reden over de Voorstraat.
De brandweer hangt vooraf de gekleurde vlaggetjes op.
Wat het Oranje Comité ook opvalt is dat de vrijmarkt, die al jaren een onderdeel van Koningsdag is, ieder jaar weer wat groter wordt. Het lijkt maar een bescheiden onderdeel, maar het is wel wezenlijk voor de gezelligheid.
Mooi is dat ook De Dorpskerk met zijn rommelmarkt, bazaar en rad van avontuur deel uitmaakt van de activiteiten op de Voorstraat. Ooit was deze rommelmarkt bij de kerk aan de Wilhelminastraat, een apart gebeuren. Het Oranje Comité staat hier weliswaar los van, maar deze rommelmarkt/bazaar hoort wel meer bij het geheel.
Een prettige bijkomstigheid is dat er nooit een beroep gedaan hoeft te worden op beveiligers. Alles verloopt in een goede en gemoedelijke atmosfeer. Maar… om 19:00 uur is het echt afgelopen. Wie Koningsdag nog uitgebreider wil vieren, moet zijn heil ergens anders zoeken.
Vrijwilligers
Behalve het Oranje Comité als organisator, is een Koningsdag onmogelijk zonder vrijwilligers. De meeste van ca. 100 vrijwilligers worden ‘geronseld’ via mond tot mond. Ook komen er veel vrijwilligers via 'de Dijkrakkers'. Die werken overigens volop mee aan Koningsdag: zij regelen de horeca, dit jaar voor de eerste keer in samenwerking met de Fendertse Hoeve en het Oranje Comité (inkopen en verkopen). Het Oranje Comité doet er alles aan de prijs van een biertje vriendelijk te houden, zodat het nog leuk is om in de Fendert uit te gaan.
Gedecoreerden
En dan zijn er nog de gedecoreerden. Ieder jaar zijn er ook een paar mensen uit Fijnaart, bij wie ‘het de Koning heeft behaagd hem/haar te benoemen in de orde van Oranje Nassau’ (of een rang hoger). Dit is natuurlijk ook een geheimzinnig gedoe, omdat het voor de gedecoreerden altijd een verrassing moet zijn. Adriaan Verhagen wordt een paar dagen vooraf op de hoogte gebracht en op de dag zelf worden de gedecoreerden op het podium aan de Voorstraat verwacht, tijdens de aubade.
Een weetje: alle gedecoreerden door de tijd gaan één keer per jaar ontbijten bij de Fendertse Hoeve.
Het mag duidelijk zijn: de organisatie van Koningsdag vraagt voorbereiding, ondanks dat er een goed draaiboek is en inmiddels ook de nodige ervaring. Routine wordt het nooit, want het is elk jaar weer anders. Maar… wat fijn dat er een Oranje Comité Fijnaart is, dat het mogelijk maakt dat er een leuk sociaal evenement plaats kan vinden, dat -nogmaals- stipt om 19:00 uur afgelopen is.
Fijne Koningsdag… En dank jullie wel, Oranje Comité Fijnaart! Sjerp Vormeer/Emily Driessen