Skip to main content

Oude Heijningseweg weer als nieuw

Primeur: nieuwe weg van oud asfaltOude Heijningseweg weer als nieuw
Foto's: BAM Infra Nederland
Een weg die geasfalteerd wordt, dat zie je wel vaker. Maar een weg die geasfalteerd wordt waarbij het oude asfalt ter plaatse wordt hergebruikt? Dat is een nieuwe techniek die in Nederland nog bijna niet toegepast wordt. In Heijningen hebben ze de primeur te pakken. Nooit eerder werd deze techniek gebruikt in Brabant.

Recycling

Koude in-situ recycling van asfalt, zo wordt het genoemd. De oude asfaltverhardingslaag wordt volledig hergebruikt, waardoor het gebruik van primaire grondstoffen met 95% kan worden verminderd. Er wordt alleen wat water en schuimbitumen aan toegevoegd, zodat de brokstukjes oud asfalt goed aan elkaar plakken. Alles kan ter plaatse worden gedaan, zodat er geen transport meer nodig is van of naar de asfaltcentrale. De eerste machine freest het oude asfalt weg, daarna volgen diverse wagens en machines die het nieuwe materiaal ter plaatse bewerken en aanbrengen. Het gerecyclede materiaal hoeft bij deze manier van productie niet verhit te worden, zoals bij andere verhardingen wel het geval is.

 Oude Heijningseweg wordt geasfalteerd met nieuwe techniek

Samen werken aan duurzaamheid

Wethouder Jack van Dorst van infrastructuur: "Sinds 2021 zijn we in Moerdijk volop bezig met een inhaalslag in het wegenonderhoud. Omdat we qua oppervlakte een van de grootste gemeenten van Nederland zijn, hebben we nogal wat asfalt. We liggen op koers, vooral in ons buitengebied hebben we al grote slagen gemaakt.” De Oude Heijningseweg was één van de wegen in de gemeente Moerdijk met achterstallig onderhoud en BAM Infra Nederland was op zoek naar een locatie waar ze een pilot kon uitvoeren met deze nieuwe techniek. Dat resulteerde in een samenwerking, die niet alleen uitmondde in een knap staaltje duurzaam bouwen, maar ook in een nieuwe weg die weer 20 jaar mee kan.

Advertenties