Skip to main content

Politie berichten week 4



Politie berichten week 4

Onder invloed (1)

Een 22-jarige automobilist uit Nieuwegein werd zondag 15 januari aangehouden in Fijnaart. Hij was die avond op bezoek geweest in een woning aan de Boomgaardstraat. Toen hij omstr. 19.00 uur naar huis wilde gaan vond hij het nodig om al rijdend in zijn voertuig afscheid te nemen door vuurwerk af te steken. Dit zware vuurwerk kwam tot ontploffing tegen een geparkeerde auto van een buurtbewoner. Hierdoor ontstond er schade aan dit voertuig. Niet veel later kwam de Nieuwegeiner opnieuw de straat ingereden en stak weer vuurwerk af en reed hard weg. Hij had het lef om voor een derde maal de straat in te rijden maar trof op de hoek van de straat de politie die inmiddels gealarmeerd was. Hij werd aangehouden voor vernieling, vuurwerk afsteken en het rijden onder invloed van alcohol. Bij hem werden 23 stuks illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het vuurwerk betrof vuurwerk van lijst II genoemd in de Richtlijn voor strafvordering vuurwerk, dat uitsluitend afgestoken mag worden op 31 december vanaf 18.00 uur t/m 1 januari tot 02.00 uur. In het alcoholonderzoek werd 545 Ugl vastgesteld en het rijbewijs werd ingevorderd. Het betrof een beginnend bestuurder en vanaf 350 Ugl is dit van toepassing. Hij bracht de nacht door in een politiecel in Breda. Er werden hiervoor de nodige processen verbaal opgemaakt.

Onder invloed (2)

Een politie-eenheid wilde zondag 15 januari omstr. 20:00 uur een automobilist attenderen dat de mistlampen aan stonden terwijl het niet mistig was. Men hield de 68-jarige bestuurder uit Piershil staande in Fijnaart en in het gesprek werd duidelijk dat hij alcohol had gedronken. In het aansluitende alcoholonderzoek werd 410 Ugl vastgesteld, daar waar wettelijk 220 Ugl de max is voor een ervaren bestuurder. Er werd proces verbaal opgemaakt.

Geen geldig rijbewijs

Een politie-eenheid zag dinsdag 17 januari omstr. 16:45 uur op de A59 een automobilist opvallend rijgedrag vertonen. De bestuurder viel op door het slingeren en bij vlagen gedeeltelijk over de vluchtstrook te rijden. De politie ging naast hem rijden en het duurde even voordat de bellende bestuurder naar links keek en in de gaten had dat er een opvallend politievoertuig naast hem reed. Hij kreeg een volgteken en bij de staande houding bleek de 32-jarige inwoner uit Sint Anthonis niet meer in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Zijn rijbewijs was op woensdag 4 januari 2023 ingevorderd toen hij was betrapt op het rijden onder invloed van alcohol.

Rijden onder invloed

Het aantal automobilisten dat met te veel drank of drugs op achter het stuur kruipt neemt toe. In 2022 stuitte de politie op fors meer verkeersdeelnemers onder invloed dan een jaar eerder. Als bestuurder mag het alcoholgehalte in uw adem niet hoger zijn dan 220Ugl (= microgram per liter), omgerekend 0,5 promille. Dit geldt voor bestuurders van ALLE vervoersmiddelen. Voor beginnende bestuurders geldt een alcohollimiet van 88 Ugl, omgerekend 0,2 promille. De eerste vijf jaar na ontvangst van uw rijbewijs bent u een ‘beginnende bestuurder’. Deze alcohollimiet geldt ook voor bromfietsers en snorfietsers. Rijdt u onder invloed van alcohol en wordt u betrapt, dan krijgt u een geldboete, een (tijdelijke) ontzegging van uw rijbevoegdheid, een gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen. De strafmaat hangt af van de ernst van de situatie. Bent u betrokken bij een ongeluk dan kan uw verzekeringsmaatschappij de kosten van het ongeluk bij u terugvorderen.

Diefstal auto

In de nacht van donderdag 19 januari op vrijdag 20 januari werd er een personenauto weggenomen aan de Zilvermeeuw Fijnaart. Het betrof een blauwkleurige Renault Kadjar. Het voertuig was afgesloten middels het keyless entry systeem. Het betrof wederom een voertuig van het merk Renault. De toegangsmogelijkheid is te verijdelen door de sleutel in een metalen voorwerp als een blik of een speciaal etui in huis te bewaren. Ook kan de toegangsmogelijkheid bij de dealer worden uitgeschakeld. Het CCV (https://hetccv.nl/keurmerken/particulier/auto-motor-en-scooter-beveiliging/keyless-entry/start-en-relay-attack/) geeft op hun website diverse tips om diefstal van keyless entry voertuigen te voorkomen.

Mobiel banditisme

De politie ontvangt jaarlijks aangiftes van diefstallen van auto’s die voorzien zijn een keyless entry systeem. De politie onderzoekt de aangiftes en start een onderzoek naar de autodieven. Zo wordt b.v. ook de mogelijkheid van mobiel banditisme onderzocht. Met mobiel banditisme bedoelen we internationaal rondtrekkende criminele bendes. Criminelen in deze bendes plegen allerlei misdrijven, vaak op bestelling, en verdienen daar hun geld mee. De criminelen verblijven vaak maar een korte tijd in Nederland. Hun tijdelijke verblijfplaatsen zijn meestal recreatieparken, campings, hotels en tijdelijk gehuurde woningen. Na een kort verblijf trekken de mobiele bandieten door naar een volgend land of gaan ze terug naar het thuisland.

Twijfel niet en bel 112

Ziet u een verdachte situatie, mensen rondstruinen of verdachte voertuigen? Geef het meteen door aan de politie via 112. Onthoud daarbij kenmerken zoals het signalement van de mogelijke dader of een kenteken. Als u zich op een later moment opmerkelijke zaken herinnert, kunt u die aan de politie doorspelen via telefoonnummer 0900-8844 voor niet-spoedeisende zaken.

Johan Damen

Wijkagent

Fijnaart, Oudemolen, Zwingelspaan, Heijningen en industrieterrein Dintelmond

T - 0900-8844

Twitter: @WA_Moerdijk

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advertenties