Skip to main content

Politie berichten week 51



Politie berichten week 51

Inbraak bedrijf

In de nacht van vrijdag 2 december tussen 01:45 uur en 02:30 uur is er ingebroken in een bedrijfspand aan de Oude Heijningseweg in Heijningen. Op camerabeelden is te zien dat er twee mannen in het pand zijn geweest. Beide mannen droegen nagenoeg dezelfde kleding. Dit betreft een zwarte broek, een grijze/groene jas met capuchon, handschoenen en beiden hadden een baardje. Zeer aannemelijk is dat de mannen op 2 fietsen ter plaatse zijn gekomen. Er werden nadien namelijk 2 oude fietsen in de berm aan de Oude Heijningseweg aangetroffen. De buit bestond uit een aanzienlijk grote en kostbare hoeveelheid gereedschappen. Dit is verplaatst in kruiwagens. De kruiwagens zijn teruggevonden. Het vermoeden is dat de buit is overgeladen in een voertuig.

Snelheidscontroles

Op zondag 11 december werd er middels een radarauto een snelheidscontrole gehouden op Oude Heijningsedijk  Heijningen. Tussen 14:45 uur en 19:00 uur passeerden er 390 voertuigen waarvan er 48 harder reden dan de max. toegestane snelheid van 60km/h. De hoogst gemeten snelheid betrof 102 km/h. Op woensdag 14 december hield het team verkeer een lasercontrole op de Appelaarsedijk te Fijnaart. Hierbij werd omstr. 11.25 uur het rijbewijs ingevorderd van een 41-jarige automobilist uit Heijningen. Hij reed 115 km/h alwaar max. 60 km/h is toegestaan.

Helmplicht op snorfiets

Alle snorfietsers en eventuele passagiers zijn vanaf 1 januari 2023 overal in Nederland wettelijk verplicht om een goedgekeurde motor- of bromfietshelm te dragen. Ook een goedgekeurde speed-pedelec-helm is toegestaan. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat.

Vuurwerk

In de media word aandacht besteed aan dat er dit jaar mogelijk een recordverkoop van vuurwerk zal plaatsvinden. Vuurwerkhandelaren geven aan dat in de voorverkoop op dit moment al drie keer zoveel verkocht is als normaal. Een mogelijke verklaring hiervoor wordt gezien in het verbod van vorig jaar en het dreigende verbod dat in de toekomst boven de markt hangt. Er zijn dit jaar al minimaal twaalf gemeenten die voor de komende jaarwisseling een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk hebben afgekondigd. Diverse gemeenten overwegen volgend jaar of ergens in de komende jaren dit af te kondigen. De politie zet momenteel fors in op controles op het invoeren en bezit van vuurwerk. Dit vindt opvallend en onopvallend plaats op de grensovergangen en bijbehorende binnendoorwegen. Wordt er (illegaal) vuurwerk aangetroffen in een woning, dan is vaak de overweging van de burgemeester dat de openbare veiligheid in het geding is en kan men overgaan tot sluiting van de woning. Betreft het een huurwoning, dan zal dit het beëindigen van het huurcontract betekenen.

Om te zorgen dat we de vuurwerktraditie kunnen behouden is het belangrijk dat iedereen op een verantwoorde en veilige manier met vuurwerk omgaat. Het creëren van een veilige leefomgeving voor mens en dier is het allerbelangrijkste. Daarnaast hanteert Nederland diverse regels met betrekking tot het afsteken, bewaren en kopen van vuurwerk. Afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan op 31 december vanaf 18:00 ‘s avonds tot 02:00 ’s nachts. Voor het kopen van vuurwerk in Nederland zijn leeftijdsrestricties ingesteld. Zo is het kopen van F1-vuurwerk toegestaan vanaf een leeftijd van 12 jaar en F2-vuurwerk vanaf 16 jaar. Illegaal vuurwerk is in Nederland niet toegestaan, niet om in bezit te hebben én niet om af te steken. In totaal mag je per huishouden/vervoersmiddel 25 kilogram aan vuurwerk in bezit hebben. Vuurwerk mag alleen verkocht worden op de drie vuurwerkverkoopdagen eind december. In 2022 vallen deze data op 29, 30 en 31 december.

Overlast vuurwerk

Politie en gemeente ontvangen meldingen van geluidsoverlast door vuurwerk. Om er iets tegen te kunnen doen hebben we uw hulp hard nodig. Omdat geluid zo ver reikt is het voor de boa’s en politie niet mogelijk om altijd te handhaven als er melding is van vuurwerkknallen. Handhaven kan wel als de toezichthouders het afsteken zien gebeuren, ‘op heterdaad’ dus. Daarom vragen wij u om meldingen zoveel mogelijk telefonisch door te geven. Bij voorkeur ook zo concreet mogelijk. Welke locatie? Wat is het signalement van de daders? Heeft u een kenteken? Melden heeft altijd zin want alle meldingen worden in kaart gebracht. Zo kunnen wij zien waar veel en waar weinig overlast is en op welke tijdstippen. Op basis van die gegevens pakken we de overlast aan door de overlastplekken vaker te bezoeken. Dat doen we meestal opvallend, maar als het nodig is gebeurt het ook ‘in burger’. Vuurwerkoverlast of -schades aan bijvoorbeeld ondergrondse containers en speeltoestellen kunt u als volgt melden: Bellen met de politie: 0900–8844  of de gemeente: 140168 (ma-do van 08.30-17.00 uur | vr van 08.30-12.00 uur). Online melden via moerdijk.nl/melding-woonomgeving of De buitenBeter-app  

Meld Misdaad Anoniem

In een aantal gevallen ligt het verboden (professionele) vuurwerk gewoon opgeslagen bij mensen thuis. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties voor de omgeving. Heeft u informatie over opslag, handel en transport van (professioneel) vuurwerk, vernielingen en vuurwerkbommenmaker? Meld het dan bij de politie via 0900–88 44 of, als u liever anoniem blijft, via www.meldmisdaadanoniem.nl of telefonisch via 0800-7000.

Johan Damen

Wijkagent

Fijnaart, Oudemolen, Zwingelspaan, Heijningen en industrieterrein Dintelmond

T - 0900-8844

Twitter: @WA_Moerdijk

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advertenties