Skip to main content

Politieberichten week 11



Politieberichten week 11

Internetoplichting

Elke maand verkopen miljoenen mensen hun soms kostbare spullen via internet aan andere particulieren. En zullen er altijd mensen zijn die de boel moedwillig oplichten. U betaalt keurig, maar ontvangt vervolgens niets. Of u wordt overgehaald om vast uw product op te sturen, maar ontvangt nooit een betaling. Op Marktplaats.nl koopt u meestal van een particulier, een persoon die geen bedrijf of winkel is. Hierdoor zijn uw rechten anders dan bij een officiële winkel. U heeft minder bescherming. De verkoper moet zich wel aan zijn afspraken houden. Anders kunt u een aantal dingen doen o.a. een Civielrechtelijke procedure starten bij aan- of verkoopfraude. Als gedupeerde kunt u bij uw bank, onder bepaalde voorwaarden, de naam, adres- en woonplaatsgegevens van de vermeende oplichter opvragen. Met deze gegevens kunt u een civielrechtelijke procedure beginnen. Hoe dat gaat, kunt u vragen bij het juridisch loket, https://www.juridischloket.nl/aankopen-en-garantie/aankopen/miskoop-marktplaats/  uw rechtsbijstandverzekering of een gerechtsdeurwaarder https://www.kbvg.nl/gerechtsdeurwaarders/zoek-een-gerechtsdeurwaarder

Betaalverzoekfraude

Betaalverzoekfraude is een verzoek van de (ver)koper om een (klein) bedrag over te maken. De crimineel stuurt u een nepbetaalverzoek. Dan gaat het fout. Wie op deze link klikt, komt op een valse website. Hier proberen criminelen achter uw bankgegevens te komen. Criminelen halen het geld van uw rekening. Laat het contact daarom via Marktplaats Berichten verlopen en niet via WhatsApp. Mensen met slechte bedoelingen willen het contact buiten Marktplaats houden, om geen sporen achter te laten.

Betaal een verzoek altijd met iDeal, via Kopersbescherming https://help.marktplaats.nl/s/article/wat-is-kopersbescherming op Marktplaats of vanuit je eigen bank-app. Laat u niet onder (tijds)druk zetten door de koper. Vertrouwt u het niet? Stop het gesprek en blokkeer de persoon. Ook Marktplaats doet aan preventie. Meer informatie vindt u op hun website, zie https://help.marktplaats.nl/s/article/Hoe-herken-ik-oplichting-via-Whatsapp

Benadeeld via een webwinkel

Als u vindt dat u benadeeld bent door een webwinkel, doe dan niet alleen aangifte, maar meld het ook bij Consuwijzer. Dat is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit loket ziet erop toe dat bedrijven eerlijk concurreren en beschermt uw belangen als consumenten. Bij de ACM kunt u praktisch advies krijgen over uw rechten en nagaan of het aanbod van de webwinkel aan de regels voldeed. https://www.consuwijzer.nl/

Tips veilig handelen internet

Check of het rekeningnummer, url, telefoonnummer of e-mailadres al als negatief bekend staat. Doe aan prijsvergelijking: is de gevraagde prijs reëel? Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Kijk hoe lang een verkoper actief is bij een online handelssite en welke beoordelingen daarbij staan. Stuur de (ver)koper nooit een kopie van uw legitimatiebewijs! Oók geen 'veilige' kopie waarbij bepaalde delen van het legitimatiebewijs onherkenbaar zijn gemaakt.  (Ver)kopers willen nog wel eens vragen om een kopie van het legitimatiebewijs. Dat doen zij zogenaamd om zekerheid te krijgen. Er zijn echter gevallen bekend dat dit legitimatiebewijs vervolgens misbruikt wordt bij andere fraudevormen. Of de verdachte doet zich later voor als u, de persoon op het legitimatiebewijs. Persoonlijk contact vooraf voorkomt achteraf veel problemen.

Is de ondernemer/webwinkel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? U kunt dit eenvoudig checken op de site. De inschrijving zegt niets over betrouwbaarheid, maar u kunt wel zien of het bedrijf bestaat en hoe lang. Doe onderzoek via Google of fora naar de webwinkel waarmee u zaken wilt doen. Kijk bij een bekende winkel of betaalmethode of de naam in de url goed gespeld is. Soms laten ze één letter weg of voegen ze er eentje aan toe. Wordt er een keurmerk gebruikt? Vertrouw dit dan niet automatisch. Ga naar de website van het betreffende keurmerk en controleer daar of de partij dit keurmerk wel mag voeren. Ook dit is geen garantie: er zijn keurmerken waar fraudeurs toch een vermelding weten te krijgen. Als een domeinnaam (url) pas kort actief is, dan is voorzichtigheid geboden. U kunt checken hoe lang deze al actief is door een ‘whois’-zoekoptie uit te voeren in een zoekmachine (bv Google).

Wees voorzichtig met het vooraf overboeken van geld naar iemand die u niet kent. iDEAL is een veilig betaalmiddel, maar ook dit zegt niets over het feit of er daadwerkelijk geleverd gaat worden. Klik je op 'betalen met iDEAL', maar wordt de betaling afgebroken vanwege een (zogenaamde) storing en krijg je het verzoek om via een creditcard of bankoverschrijving te betalen? Wees dan extra voorzichtig! Vaak is dit misleiding. Het kan ook zijn dat u bij een iDEAL-betaling de mogelijkheid krijgt om uw bank te kiezen en dat u daarna een e-mail krijgt met betaalinstructies. In die e-mail zit dan een link die leidt naar de ‘echte’ iDEAL-betalingsomgeving. Op de achtergrond heeft de fraudeur dan vaak een betaling aangemaakt voor bitcoins of beltegoed. Betaal niet!

Wees voorzichtig bij het overmaken van geld naar een buitenlandse bankrekening. Een betaling met een creditcard biedt zekerheid. Bij het niet leveren, zal de creditcardmaatschappij de betaling claimen bij de webwinkel en aan de klant vergoeden. Als een gerenommeerde webwinkel u geen betalingsmogelijkheid per creditcard biedt, wees dan extra voorzichtig. 

Als u een aan- of verkoop gaat doen bij een particuliere (ver)koper, koop dan bij bedrijven die u een aankoopbescherming bieden. Als u het gekochte product niet ontvangt, kunt u het aankoopbedrag terugkrijgen. Partijen zijn onder andere Autobetaalservice en Marktplaats ('Kopersbescherming’).

Als u een aankoop gaat doen voor een ticket/toegangskaart van een concert of een evenement, raadpleeg dan www.weetwaarjekoopt.nl. Er zijn verkoopkanalen waar u veilig tickets/toegangskaarten kunt kopen zoals bijvoorbeeld Ticketswap of GUTS. Gebruik betaalmethoden zoals Afterpay en Klarna. Zij bieden u de mogelijkheid om te betalen nádat u het gekochte product hebt ontvangen.

Johan Damen

Wijkagent

Fijnaart, Oudemolen, Zwingelspaan, Heijningen en industrieterrein Dintelmond

T - 0900-8844

Twitter: @WA_Moerdijk

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advertenties