Skip to main content

Politieberichten week 43Politieberichten week 43

Diefstal auto´s

In de periode maandag 17 oktober 19:30 uur en dinsdag 18 oktober 09:45 uur werd er een personenauto gestolen. Het betrof een blauwe Renault Captur die geparkeerd stond in de Plataanstraat Fijnaart.

In dezelfde week in de periode woensdag 19 oktober 19:00 uur en donderdag 20 oktober 08:15 uur werd er in de Jan van Glymesstraat Fijnaart een personenauto gestolen. Dit betrof een zwarte Renault Megane. Beide voertuigen waren voorzien, en afgesloten middels het keyless entree systeem.

Autodiefstal

Tijdens de coronacrisis was het landelijk gezien even rustig, maar autodieven hebben hun oude hobby inmiddels weer opgepakt. In 2021 werkte Nederlanders massaal thuis en was het voor autodieven lastig om er ongezien met een auto vandoor te gaan. Volgens de cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV)  werden in 2021 in Nederland 5.404 auto’s gestolen. Inmiddels is het land weer open en staan onze auto’s niet meer veilig voor ons huis geparkeerd. Dat zien we terug in de diefstalcijfers want in het eerste half jaar van 2022 werden er al 2.900 auto’s gestolen. Het is de eerste stijging sinds 20 jaar. Landelijk gezien is Toyota nu het meest gestolen automerk met 476 stuks. De top drie van meest gestolen modellen bestaat uit: Toyota RAV4, Volkswagen Golf en Volkswagen Polo.

Opvallende stijgers landelijk gezien zijn, Ford, Opel, Peugeot en Mazda.

En bij ons?

Hoe verhoudt voorgaande zich in onze dorpen. In 2021 werden er 2 personenauto’s weggenomen en betroffen allen een Renault Megane. Er werd er één van terug gevonden in Nederland). Dit jaar 2022 is de stand tot dusver dat er al 5 personenauto’s zijn gestolen. Deze waren van het merk/type, Renault Captur (2x), Renault Megane, Mazda Cx-5 en Nissan Qashqai. De Nissan werd aangetroffen in Duitsland. Enkele vergelijkingen. In Zevenbergen werden er dit jaar 11 gestolen. Echter was daar het meest weggenomen merk Toyota en aansluitend Renault. In Klundert betroffen het er 5 en had men het voorzien op de Fiat 500 en Mazda. In de plaats Roosendaal zijn er dit jaar 38 personenauto’s gestolen. De merken Fiat, Volkswagen BMW en Renault waren de top. Uit de onderzoeken blijkt dat in onze eigen dorpen de voertuigen weggenomen worden in de donkere uren. Alle weggenomen voertuigen betroffen een sleutelloze autodiefstal omdat ze voorzien waren van een keyless entry systeem. De gedupeerden waren hun voertuig kwijt maar nog wel in bezit van alle sleutels. Een keyless entry systeem werkt doordat de sleutel continu een signaal naar de auto uitzendt. Autodieven gebruiken hightech apparatuur waarmee ze auto's met een keyless entry systeem op afstand kunnen ontgrendelen. Als zij zich op minder dan 6 meter van je autosleutel bevinden, kunnen ze hiermee het signaal van je autosleutel oppikken. Als de sleutels dichtbij de voordeur of een raam liggen, kan een dief het signaal buiten opvangen. Ze houden daarmee de auto voor de gek en de auto starten.

Bank-aan-huis-oplichting

Ondanks dat we er lokaal maar ook landelijk met grote regelmaat aandacht aan besteden blijft dit dagelijks slachtoffers eisen. Helaas ook veel senioren in onze wijken/dorpen en is deze vorm van oplichting dichterbij dan dat er beseft wordt. Een vorm van oplichting dat iemand bij u thuis uw Betaalpas en/of Bank Scanner komt ophalen, zogenaamd namens de bank. Meestal word u eerst gebeld, bv namens de bank, de politie of een andere organisatie. Ze zeggen dan dat uw geld in gevaar is en dat ze daarom iemand langs sturen om uw pas of scanner op te halen. Vaak willen ze ook een scan of kopie van uw identiteitsbewijs en vragen of uw kostbare  sieraden of verzamelingen  in huis heeft. Soms staat zo’n oplichter onaangekondigd voor uw deur met hetzelfde verhaal. De Bank stuurt nooit iemand naar u toe voor dit soort zaken. Een Bankmedewerker of de Politie zullen nooit vragen naar uw inloggegevens, pincode of andere beveiligingscodes. Deze gegevens zijn persoonlijk en alleen van u. Laat niemand binnen die u niet kent. Bij twijfel bel uw familie of de politie. Om dit in te dammen doet de politie met klem een oproep aan alle familieleden die zeer nabij hun eigen senioren staan. Leg het wederom uit, blijf dit aub herhalen bij ieder bezoek om te voorkomen dat uw (groot)ouders het slachtoffer worden.

Johan Damen

Wijkagent

Fijnaart, Oudemolen, Zwingelspaan, Heijningen en industrieterrein Dintelmond

T - 0900-8844

Twitter: @WA_Moerdijk

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advertenties