Skip to main content

Politieberichten week 44



Politieberichten week 44

Eenzijdig VKO (1)

Op dinsdag 25 oktober omstr. 09.20 uur reed een 50-jarige automobilist uit Halsteren bij knooppunt Sabina. Hij kwam vanaf de A4 in de richting van Fijnaart. In de bocht werd hij verblind door de zon. Hierdoor raakte hij van de weg en kwam beneden aan het talud terecht. Betrokkene hield er geen verwondingen aan over. Voertuig was echter dusdanig beschadigd dat dit door een bergingsbedrijf moest worden afgevoerd.

Eenzijdig VKO (2)

Een 50-jarige motorrijder uit Dongen kwam woensdag 26 oktober omstr. 14.35 uur ten val op de Kwartiersedijk Fijnaart. De politie ging ter plaatse en constateerde dat het ging om een eenzijdig ongeval.

De motorrijder wist zelf niet meer wat er was gebeurd. Uit eerste onderzoek was het aannemelijk dat hij was uitgeleden over modder en vervolgens over het wegdek was gaan schuiven. De bestuurder werd met letsel aan hoofd en armen overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam.

Ongeldig rijbewijs

Een 45-jarige automobilist uit Zevenbergen werd donderdag 27 oktober omstr. 01.00 uur staande gehouden op de Appelaarsedijk Fijnaart. Bij de controle bleek dat een op zijn naam staand rijbewijs sinds december 2011 ongeldig te zijn verklaard door het CBR. Hij werd aangehouden ter zake het rijden met ongeldig verklaard rijbewijs. Op het politiebureau werd hij verhoord en werd proces verbaal opgemaakt.

Alcohol

Op zondag 30 oktober 2022 omstr. 02:25 uur zagen de collega’s een personenauto rijden op de A59 Fijnaart. Het voertuig viel op door het slingerende rijgedrag en de zeer wisselende snelheid die niet hoger lag dan 50 à 60 km/h. De bestuurder werd staande gehouden en er werd een onderzoek ingesteld. De 49-jarige bestuurder uit Barendrecht werkte mee aan een voorlopig ademonderzoek waaruit bleek dat de

alcoholindicatie fout was. Het onderzoek werd voortgezet op het politiebureau middels de ademanalyse

De uitslag bedroeg 720 ug/l terwijl max 220 ug/l wettelijk is toegestaan. Omdat het ademalcoholgehalte hoger was dan 570 ug/l uitgeademde lucht, namelijk 720 ug/l, werd het rijbewijs ingevorderd.

Vertrouwen is goed, controle is beter

Oplichters kunnen u opbellen en zich voordoen als een medewerker van de bank. U ziet dan in uw display een bestaand telefoonnummer van uw eigen bank. Soms gebruiken de oplichters ook de naam van een bankmedewerker. Het lijkt dan alsof u echt wordt gebeld door een medewerker van uw bank. Volgens de beller moet u uw geld ‘veiligstellen’ in verband met een digitale bedreiging of fraude. Al uw geld moet daarom worden overgemaakt naar rekeningnummers die de oplichter doorgeeft. Het zou gaan om een ‘kluisrekening’, een ‘veilige rekening’ of een variant daarop. In een enkel geval wordt naar uw inloggegevens gevraagd. Via de techniek die ‘spoofing’ wordt genoemd, is het mogelijk dat uw telefoonscherm een ander nummer laat zien dan het nummer waarmee een beller eigenlijk belt. Op die manier kunnen oplichters u het nummer van de bank laten zien, zodat het net lijkt alsof u echt door uw bank gebeld wordt. Het komt voor dat ‘de bank’ u precies weet te vertellen wat uw huidige banksaldo is en wat de laatste transacties waren. In dat geval hebben de oplichters zichzelf waarschijnlijk toegang verschaft tot uw bankrekening, bijvoorbeeld middels phishing via een nep-betaallink. Ook is het mogelijk dat, via een link of bijlage in een valse e-mail, software op de computer van het slachtoffer is geplaatst. Die maakt een schermafbeelding op het moment dat je internetbankieren afsluit. Zo weten ze precies hoe uw bankrekening er op dat moment uitziet. Ook komt het voor dat mensen gebeld worden door ‘de politie’, die dan zogenaamd naar de bank doorverbindt. Uiteraard zijn hier ‘de politie’ en de ‘bank’ niemand anders dan de fraudeurs zelf. Uw bank zal u nooit via telefoon, sms of e-mail benaderen met het verzoek geld over te boeken of uw inloggegevens of pincode te delen. ‘Kluisrekeningen’ of ‘veilige rekeningen’ bestaan niet. Als de bank denkt dat fraudeurs werkelijk toegang hebben tot uw bankrekening, zullen zij die rekening zelf blokkeren en contact met u opnemen. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Maak dus nooit op basis van een telefoontje of tekstbericht geld over. Bel nooit het nummer terug dat op uw display verschijnt want dat is van de oplichters. Bel uw bank via het telefoonnummer dat u opzoekt op de website van de bank.

Johan Damen

Wijkagent

Fijnaart, Oudemolen, Zwingelspaan, Heijningen en industrieterrein Dintelmond

T - 0900-8844

Twitter: @WA_Moerdijk

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advertenties