Politieberichten week 46
Baldadigheid
Op dinsdag 8 november werd ontdekt dat bij het seniorenappartementencomplex aan de Wielerstraat straatwerk was verwijderd. Het betrof ruim 10 zware kasseien onder de overkapping. Dit complex is gelegen nabij de speeltuin en jeugdigen houden zich met regelmaat op onder de overkapping. Vele malen zijn er met de jeugdigen goede gesprekken gevoerd door de bewoners zelf, jongerenwerker, buurtpreventie, Boa en politie. Advies werd steeds goed opgevolgd dat daar aanwezig zijn in de avond/nachtelijke uren niet gewenst en handig was. Gezien de soort baldadigheid, vernieling en de onrust bij de bewoners die men heeft veroorzaakt zal er bij aantreffen op deze locatie bekeurd worden. Dit gezien het voornoemde zinloze ontoelaatbare gedrag en men aldaar zonder redelijk doel rondhangt en/of zich ophoudt waardoor voor omwonenden overlast of hinder wordt veroorzaakt.
Gaslek(ken)
De grond-/graafwerkzaamheden in Fijnaart bezorgden de brandweer en aansluitend benodigde hulpdiensten ook extra werk. Buiten de brandweer worden meer hulpdiensten aangestuurd omdat er mogelijk ontruimd moet worden etc. Op dinsdag 8 november omstr. 7:50 uur werd er een gasleiding geraakt in de Sint Jacobusstraat. De monteur van Enexis kwam snel ter plaatse en binnen 10 minuten was het gaslek dicht. Op vrijdag 11 november omstr. 12.15 uur werd er een gasleiding geraakt in de Kievitstraat. Niet veel later werd het sein veilig gegeven door de brandweer.
Verkeersongeval
Op vrijdag 11 november omstr. 18:00 uur ontstond er een aanrijding tussen twee personenauto’s op de
Oudemolensedijk Oudemolen. Het betrof een voorrangskwestie bij de wegversmalling. Op deze wegversmalling dient verkeer vanuit Oudemolen voorrang te krijgen op het verkeer dat Oudemolen ingaat. Er vielen hierbij geen gewonden en de schade bleek enkel materieel te zijn. Het betrof een 34-jarige bestuurder uit Willemstad en een 49-jarige bestuurster uit Oudemolen. Beide betrokken partijen konden hun weg vervolgen na het invullen van de schadeformulieren.
Consumentenkoop
Aan de deur wordt niet gekocht. Dat is iets wat deur-aan-deur-verkopers vaak horen. Van oudsher worden er producten aan de deur verkocht en gekocht. Vroeger ging de verkoper of vertegenwoordiger langs huizen om bv de nieuwste elektronische apparatuur of encyclopedieën aan de man te brengen. Toch worden er nu nog aankopen en contracten aan de deur afgesloten. Deur-aan-deur-verkoop valt onder de colportagewet. Dat is een wet die de consument moet beschermen tegen (agressieve) verkopers. U kunt zich wapenen tegen de deurverkoper wanneer u uw rechten weet en het onder het civiel recht valt. Het civiel recht is een breed rechtsgebied waar o.a. ook het aansprakelijkheidsrecht, contractenrecht en consumentenrecht onder vallen binnen de sectie civiel algemeen. Heeft u als consument een conflict met een leverancier over een product en komt u er samen niet uit, dan kunt u dit melden bij de geschillencommissie of een procedure starten bij de kantonrechter. Deze procedure valt onder het consumentenrecht (civiel recht). Koopt u als particulier een (tweedehands) product van een andere particulier bv Marktplaats, dan heet dit geen consumentenkoop. Als u iets in een winkel koopt is het wettelijk gezien zo: koop is koop. Ga in gesprek met de winkelier en kijk of u er samen uit kunt komen als u spijt heeft van een aankoop. Als u de aankoop online, telefonisch of aan de deur heeft gedaan, geldt er een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Zorg ervoor dat u duidelijk de prijzen en voorwaarden op papier ontvangt en teken niet wanneer u niet duidelijk weet waarvoor u tekent. Pak bv een glazenwasser. Als er een mondelinge of schriftelijke overeenkomst is gemaakt om periodiek uw ramen te wassen en u wilt dat opzeggen, dan dient u dat schriftelijk of per e-mail kenbaar te maken. U ontvangt dan een bevestiging van opzegging. Tip is dit te doen met een aangetekende brief met ontvangstbevestiging of een e-mail met leesbevestiging. Houd wel rekening met de opzegtermijn die per afspraak/contract kan verschillen en/of is afgesproken. Een mondelinge overeenkomst is in essentie net zo rechtsgeldig als een schriftelijke, maar wel lastiger te bewijzen. Het wordt dan ook altijd geadviseerd om een schriftelijke overeenkomst aan te gaan als het een belangrijke beslissing betreft.
Johan Damen
Wijkagent
Fijnaart, Oudemolen, Zwingelspaan, Heijningen en industrieterrein Dintelmond
T - 0900-8844
Twitter: @WA_Moerdijk