Politieberichten week 48
Dubbel fout
Een 22 jarige automobilist uit Alphen (gemeente West Maas en Waal) ging maandag 21 november dubbel de fout in. Begin van de middag had hij getankt zonder te betalen in Roosendaal. Het kenteken werd door de politie in de ANPR gezet. De afkorting ANPR staat voor de Engelse term Automatic Number Plate Recognition ofwel automatische kentekenplaatherkenning. Een speciale camera met ANPR-techniek leest kentekens van voorbijrijdende voertuigen. Omstr. 18.45 uur werd het voertuig nabij Fijnaart gespot en staande gehouden. Bij waarneming zag men de bestuurder een nogal opvallend rijgedrag vertonen o.a. slingeren en momenten over de vluchtstrook rijden. Hij bekende het tanken zonder te betalen. Aangezien men een alcohollucht rook bij de bestuurder gecombineerd met het rijgedrag werd hij aan een alcoholademanalyse onderworpen. De uitslag bedroeg 355 Ugl en aangezien hij een beginnend bestuurder was werd zijn rijbewijs ingevorderd.
Ladingdiefstal
Vanaf de vrachtwagenparkeerplaats aan de Parallelweg Fijnaart werd in de nacht van maandag 21 op dinsdag 22 november een oplegger met daarop een geladen zeecontainer weggenomen. De truck die er voor stond heeft men losgekoppeld en vermoedelijk met een andere vrachtwagen weggetrokken. Aansluitend met een andere truck de oplegger met zeecontainer aangekoppeld en weggereden. De parkeerplaats was afgesloten middels een hekwerk met sloten erop. De sloten werden vernield aangetroffen. Enkele uren na de ontdekking werd de oplegger met zeecontainer leeg aangetroffen op de Nispenseweg in Roosendaal. Mogelijk dat er getuigen zijn die bedrijvigheid hebben waargenomen in het voorbijrijden, neem dan aub contact op. Liever anoniem, zonder uw naam of adres op te geven, bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000 (gratis).
Poging diefstal
In de avond / nacht van dinsdag 22 op woensdag 23 november heeft men gepoogd een mini graafmachine weg te nemen. Dit vond plaats in de Sterappel Fijnaart alwaar in de wijk overdag glasvezel graafwerkzaamheden plaats vonden. De graafmachine stond op een afgekoppelde aanhangwagen. De ruit was vernield en het was gelukt om de graafmachine te starten. Meerdere melders hoorden het geluid van de machine en belden de politie die ter plaatse kwam. De daders waren gevlogen maar door de alertheid van de melders werd een diefstal verijdeld.
VPO
Vorige week waren er 2 incidenten in het verkeer waarbij de betrokken bestuurder is doorgereden zonder gegevens achter te laten. Dit noemt men in wettelijke termen het verlaten van de plaats ongeval (VPO). Het verlaten van de plaats ongeval is altijd strafbaar, ongeacht uw rol in het incident. Dit kan dus zijn als, voetganger, fietser, brommer/motorrijder, bestuurder van een auto of ander motorvoertuig. Een bewoner aan de Sterappel Fijnaart ontdekte 20 november dat zijn personenauto beschadigd was. De schade aan de bestuurderszijde was dusdanig dat er aannemelijk een andere auto langs is gereden. Betrof een diepe kras van bumper tot aan het portier die ook gedeukt was. Dit moet hebben plaats gevonden tussen zaterdag 19 november -16:45 uur en zondag 20 november 14:00 uur. Een automobilist uit Fijnaart reed woensdag 23 november omstr. 17:35 uur op de Oudemolensedijk Oudemolen. Hij kwam bij de vaste wegversmalling en had voorrang. Een tegemoetkomende automobilist had dat niet maar nam het wel. Bij deze ondoordachte manoeuvre raakte de buitenspiegel van de Fijnaarder zwaar beschadigd. De veroorzaker reed door.
BOA’s
Alle BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) in de gemeente vervullen samen met de politie een belangrijke rol als het gaat om het handhaven en bevorderen van leefbaarheid en veiligheid in wijken. Zij hebben o.a. een taak in begrenzing van jongeren met grensoverschrijdend en strafbaar gedrag in de wijk. Ook BOA’s zijn bevoegd om jongeren die bepaalde overtredingen begaan naar Halt te verwijzen. Zo kunnen BOA’s voor overtredingen op het gebied van openbare dronkenschap, het in bezit hebben van alcohol en overlast door vuurwerk jongeren naar Halt verwijzen in plaats van een boete uit te schrijven. Het verwijzen naar Halt heeft de voorkeur want bij een boete zijn het vaak de ouders die betalen leert en een jongere niets, terwijl bij een Halt-interventie een pedagogische interventie volgt.
Halt
Halt richt zich op het voorkomen en bestraffen van jeugdcriminaliteit. Halt heeft de wettelijke taak om strafbaar gedrag onder jongeren aan te pakken, zonder dat de jongere een strafblad krijgt. De jongere krijgt letterlijk een tweede kans. Zo’n 15.000 jongeren per jaar krijgen een Halt-interventie opgelegd.
Ouders help mee aan de toekomst van uw kind. Personen die tussen de 12 en 18 jaar een strafbaar feit hebben gepleegd, zijn minderjarig. Toch verandert dat niets voor het strafblad; het strafbare feit komt op het strafblad, volgens dezelfde regels als voor volwassenen. Zolang men een strafblad heeft, mag men sommige beroepen niet uitoefenen. Voor sommige beroepen hebben ze een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat uw kind geen VOG krijgt. Ook dit jaar gaat Halt op scholen in gesprek met leerlingen over een veilige jaarwisseling en de aanloop er naar toe. Want het eerste vuurwerk is al weer langere tijd te horen. Wederom een preventieve waarschuwing voor de jongeren en hun ouders. Want ondanks de veranderingen, verschillende meningen, inzichten in wel of niet vuurwerk afsteken blijft het gesprek over veiligheid en overlast belangrijk. Tijdens de voorlichting die Halt geeft op scholen leren de leerlingen niet alleen wat wel en niet mag als het gaat om vuurwerk afsteken. Halt zet leerlingen vooral aan het denken met stellingen zoals, Durf jij nee tegen je vrienden te zeggen als ze (illegaal) vuurwerk willen inslaan of afsteken, Doe jij mee als een rotje naar een voorbijganger wordt gegooid, Wat kun jij zelf doen om te zorgen dat jij, en je omgeving een veilig, gezellig oud en nieuw hebben. Door het voeren van gesprekken met de jongeren probeert Halt jongeren bewust te maken en geven ze inzicht in de gevolgen van het ongewenste gedrag. Eenmaal in een Halt-traject krijgen jongeren de kans om te leren wat ze een volgende keer in een moeilijke situatie anders kunnen doen. Door jongeren inzicht te geven in hun gedrag en ze positieve alternatieven aan te reiken, probeert Halt te voorkomen dat zij de fout in gaan of in herhaling vallen.
Johan Damen
Wijkagent
Fijnaart, Oudemolen, Zwingelspaan, Heijningen en industrieterrein Dintelmond
T - 0900-8844
Twitter: @WA_Moerdijk