Skip to main content

Politieberichten week 6



Politieberichten week 6

Diefstal

Op maandag 30 januari werd er een diefstal ontdekt bij een tijdelijke bouwopslaglocatie aan de Van Heemstralaan Fijnaart. Dit moet hebben plaatsgevonden in het weekend. Hier staan tijdelijk graafmachines e.d. gestald ivm glasvezelaanleg. De opslaglocatie is omheind met hekwerk. Er werden vernielingen gepleegd en een tweetal gele compressoren van het merk Atlas Copco weggenomen.

Snelheidsovertreding

Een 23-jarige bromfietsbestuurder uit Oudenbosch werd donderdag 2 februari staande gehouden op de Oudemolensedijk in Oudemolen. Hij reed met zijn bromfiets 65 km/h wat op zich al te hard is omdat deze maar een max. constructiesnelheid mag voeren van 45 km/h. Daarbij reed hij te snel in Oudemolen waar max. 30 km/h is toegestaan. Bij de aansluitende controle bleek hij niet in het bezit te zijn van enig rijbewijs.

Vertrouwen is goed, blijven herhalen is beter

Een dringende grote herhalende oproep aan allen om uw (groot)ouders te blijven attenderen voor deze nieuwe makkelijke en lucratieve vorm van criminaliteit. Zij vallen helaas onder de doelgroep voor dit soort oplichters. Daarom brengen we wederom onder de aandacht dat landelijk gezien er een grote toename is van Spoofing. Bij spoofing wordt er een trucje gebruikt om een andere identiteit aan te nemen. Spoofing betekent letterlijk 'nabootsen'. Oplichters zoeken telkens naar nieuwe manieren om fraude te plegen en doen dit nu via de computer en/of telefoon. Oplichters richten grote (financiële en psychische) schade aan door zich voor te doen als iemand van uw bank of de belastingdienst maar wel zo geraffineerd, dat het niet tot amper te ontdekken is. Ook in onze dorpen is een toename van dit soort praktijken. Vorige week werd er aangifte gedaan van een gedupeerde uit de Jan Punthof Fijnaart. Niet iedereen trapt er blijkbaar in en verbreekt op tijd de verbindingen of werpt het mailbericht in de prullenbak, zoals we vernemen in de wijken. Een seniorenechtpaar uit Fijnaart was zo helder na het telefoontje van de bankmedewerker om de politie te informeren. De (nep)bankmedewerker had aangegeven dat er van alles fout was gegaan en het bankpasje aan huis zou worden omgewisseld. De politie nam plaats in de woning en hield zich met meerdere onopvallende eenheden op in de straat. Echter kwam de oplichter niet opdagen.

Spoofing

Allereerst, uw bank zal u nooit via telefoon, sms of e-mail benaderen met het verzoek geld over te boeken, uw inloggegevens of pincode te delen, allerlei vragen stellen over uw (privé)bankgegevens en komt nooit aan huis voor het omwisselen van bankpasjes. Geef nooit bankgegevens door via de telefoon, nooit!! En staan ze bij u aan de deur, geef dan nooit uw pinpas en pincode mee. Oplichters bellen u op en zeggen dat ze bij een bank, de politie of een overheidsinstantie werken. Dit noemen we bankhelpdeskfraude of spoofing. De beller (welbespraakt en zeer vriendelijk) vertelt dat uw geld of uw rekening in gevaar is, dat ze verdachte transacties zien en dat iemand probeert uw rekening leeg te halen. U schrikt. Er schiet van alles door uw hoofd; uw huur, uw vakantie, uw zuurverdiende spaargeld, straks ben ik alles kwijt, wat nu, wat zullen mijn kinderen zeggen, wat ben ik dom zeg. Oplichters maken daar handig misbruik van en zetten u emotioneel onder druk zodat u de instructies opvolgt.  

Let op als u deze opdrachten krijgt, dan moeten de alarmbellen bij u gaan rinkelen:

Boek nooit uw geld over naar een andere rekening om uw geld ‘veilig te stellen’. Een bankmedewerker vraagt nooit telefonisch om geld over te maken naar een andere rekening. De bank zal nooit vragen om een programma op uw computer of smartphone te downloaden zodat ze mee kunnen kijken om u te helpen. Geef uw betaalpas, scanner, codes en/of identiteitsbewijs nooit af aan de koerier die men langs stuurt. Ook niet nadat u de pas hebt doorgeknipt. Zet uw geld nooit om in virtuele valuta zoals Bitcoins, digitale betaalkaarten of cadeaukaarten. In werkelijkheid koopt u dan Bitcoins, betaalkaarten of cadeaukaarten voor de oplichter. Wees alert op dit soort vragen, opdrachten en tijdsdruk. Hang op en bel zelf de fraudehelpdesk van uw bank om het verhaal te controleren.

Rabobank: 088-7226600

ABN AMRO: 088-2262630

ING: 020-2288800

SNS: 030-6333000

Johan Damen

Wijkagent

Fijnaart, Oudemolen, Zwingelspaan, Heijningen en industrieterrein Dintelmond

T - 0900-8844

Twitter: @WA_Moerdijk

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advertenties