Skip to main content

Prima wandelweer

Klein buitje kan de wandelpret niet drukkenPrima wandelweer
wandelaars op de Appelaarseweg
Afgelopen maandagavond kon het niemand in Fijnaart en omstreken ontgaan: de vierdaagse is gestart. De vrolijke, bonte stoet wandelaars, in aantal vergelijkbaar met vorig jaar, trok vanaf De Parel vier avonden om en door het dorp. Tijdens de 56e editie brachten de scholen weer veel lopers op de been.

Met 431 ingeschreven deelnemers houden we het groeiend aantal inschrijvingen na Corona aardig goed vast. Van het aantal lopers dat in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw aan de start kwam kunnen we natuurlijk alleen maar dromen. In die tijd waren 700 tot 800 deelnemers geen uitzondering. De tijden waar weken vooraf geoefend werd op het schoolplein en waar netjes in het gareel lopen een must was omdat je zomaar een jurylid tegen kon komen zijn voorbij. Prijzen voor de netste lopers en de meest uniforme outfit zijn niet van deze tijd, net als een auto die spontaan stopt en rustig wacht tot de stoet voorbij is een zaak uit een ver verleden lijkt. “Uiteraard streven we naar groei, maar zijn de huidige aantallen ook prima”, blikt een tevreden Bart Goudriaan (voorzitter van Sportvereniging De Kieviten) terug. “Daar doe je het toch allemaal voor.”

Veel lopers via de scholen
Een woord van waardering voor het enthousiasme dat de scholen aan de dag leggen is zeker op zijn plek. De drie basisscholen van Fijnaart en Heijningen zijn goed voor bijna 400 lopers die getooid in schoolkleuren, dat wel, een bonte aanblik aan de fleurige stoet geven. Naast de bekende gezichten van de Springplank en de Fijne Aarde blijkt het Kompas uit Heijningen ook geen eendagsvlieg te zijn. Daarnaast was ook het vaste team van verkeersregelaars weer van de partij. Ook in dit team zit groei want elk jaar sluit zich wel een nieuw lid aan. De regelaars waren, met hun online verkregen certificaat, van de partij om de wandelaars op alle drukke punten een veilige oversteek te garanderen. Daarnaast zorgde de onmisbare EHBO-vereniging voor een veilig gevoel. Gelukkig zijn de vaardigheden van deze dames nauwelijks op de proef gesteld.

Zonneschijn
In Fijnaart hebben we tijdens de vierdaagse, afgezien van wat onweerpech een paar jaar geleden, altijd uitstekend wandelweer. De Kieviten krijgen het altijd voor elkaar om de zon te laten schijnen tijdens hun wandelvierdaagse. We noemen dat als organisatoren “zongarantie”. In deze tijd van het jaar is de kans op een regen- en onweersbui natuurlijk aanzienlijk, maar ook dit jaar was het op maandag zelfs warm terwijl er op de andere avonden sprake was van perfect wandelweer. Het buitje op woensdag was de spreekwoordelijke uitzondering op de regel. De meeste lopers konden wat afkoeling wel waarderen, maar de verkeersregelaars die de 10 kilometerlopers begeleidden kwamen met een nat pak thuis.

Lekker en gezond
Volgens Bart Goudriaan wordt de vierdaagse breed gedragen binnen Fijnaart. Zo zijn er naast vrijwilligers ook bedrijven die het wandelevenement aangrijpen om de lopers een gezond hart onder de riem te steken met fruit en groenten. Op diverse plaatsen langs de route staan de fruitkisten opgestapeld. De snoepkomkommers van de hoofdsponsor zijn zwaar favoriet onder de lopers. Dat de lopers niet alleen van gezond snoep houden blijkt elke avond weer uit het aantal verorberde ijsjes en frikandellen na afloop. De Kieviten zijn blij met alle sponsors.

Muzikale finale
Donderdag was de laatste avond en verzamelden alle wandelaars zich rond kwart voor acht bij de bushalte van de Fendertshof om na de bloemenhulde gezamenlijk de allerlaatste 500 meter van de editie af te leggen. Sinds drie jaar zorgt DJ Jeroen van Beveren voor passende muziek en het is duidelijk dat de jeugd dit bijzonder kan waarderen. Jeroen begeleidde de bonte optocht van de bushalte naar De Parel waar de beloning in de vorm van medailles aan kleurrijke linten werd uitgereikt. Het grote aantal inschrijvingen en alle enthousiaste reacties van deelnemers doen de organisatie goed. Want zoals de voorzitter aangaf: “Mensen op de been brengen is precies waar Sportvereniging De Kieviten voor staat.”

Advertenties