Skip to main content

Samen voor meer groen en minder wateroverlast

Doe mee met het NK Tegelwippen op 8 en 9 oktoberSamen voor meer groen en minder wateroverlast
Werkgroep Klimaatbestendig Fijnaart
U zou het misschien kunnen denken, maar tegelwippen heeft niks te maken met hoedje wip. Het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen klinkt dan misschien wel als een oud-Hollands spelletje, maar dat is het zeer zeker niet. Hoewel u al vanaf maart 2022 mee kunt doen aan het NK Tegelwippen (het NK loopt namelijk van eind maart tot eind oktober), staat er in Fijnaart in het weekend van 8 en 9 oktober een container waar u gewipte tegels kwijt kunt. Dus ook al loopt het NK al een tijdje, we maken met z’n allen nog steeds kans op het kampioenschap. Hoe dat in zijn werk gaat, leest u even verderop. Kampioen worden, daar is het de werkgroep Klimaatbestendig Fijnaart trouwens helemaal niet om te doen. Zij willen wateroverlast in het dorp tegen gaan, een groenere omgeving creëren en zwembad De Oester steunen.

Wat is het NK Tegelwippen?

Zo veel mogelijk tegels vervangen door groen, dat is het doel van het NK Tegelwippen. U ziet het vast overal om u heen: onze leefomgeving is sterk “versteend”. Stenen koelen bijna niet af wanneer het warm is en ze laten geen water door wanneer het regent. Al dat regenwater kan dan het riool overbelasten of uw kelder inlopen. Minder grijs en meer groen kan wateroverlast verminderen en het ziet er eveneens een stuk gezelliger uit.

Voor elke m2 die is aangemeld, betaalt gemeente Moerdijk 5 euro aan verenigingen en stads- en dorpstafels. In de gemeente zijn al diverse initiatieven ontstaan en werkgroep Klimaatbestendig Fijnaart van Vereniging Dorpstafel Fijnaart heeft het plan opgevat om het geldbedrag te besteden aan het verduurzamen van zwembad De Oester door middel van zonnepanelen.

Hoe kunt u meedoen?

U kunt uw tegels of bestrating nu al inleveren bij de speciaal daarvoor bestemde container in de milieustraat of u gaat op 8 en 9 oktober met de gewipte tegels naar de container in Fijnaart die de gemeente zal plaatsen aan de Wilhelminastraat naast de kerk. Tijdens het actieweekend kan iedereen tegels inleveren bij die container. Denk daarbij aan tegels uit uw eigen tuin, maar ook bijvoorbeeld aan tegels van een verenigings- of bedrijventerrein (alles in goed onderling overleg natuurlijk).

Wanneer u tegels inlevert, is het belangrijk om ze vooraf aan te melden op www.nk-tegelwippen.nl/meedoen. Alleen aangemelde tegels tellen mee voor de gemeente. Het is ook de bedoeling dat u foto’s aanlevert van voor en na. Dit als bewijs dat de grijze tegels zijn vervangen door groen.

Vervolgens ontvangt u een bevestiging van de gemeente dat u mee doet. Die bevestiging stuurt u dan weer door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wilt u een handje helpen bij het wippen, vervoeren of lossen van de tegels? Dan kunt u zich aanmelden via eerdergenoemd e-mailadres. De werkgroep is blij met alle hulp die geboden wordt.

Geen tuin? Geen probleem!

Heeft u geen tuin, maar wel een stoep voor uw huis? Dan mag u gemeentetegels wippen om een zogenaamd geveltuintje te maken voor uw huis. De gemeente Moerdijk geeft aan dat geen probleem te vinden. Maar er zijn wel een aantal voorwaarden. Er moet bijvoorbeeld altijd minimaal 1,5 meter vrije loopruimte overblijven en een dergelijk geveltuintje mag niet breder zijn dan 30 cm of langer dan 6 meter. Natuurlijk moet u het zelf onderhouden en van tevoren aanvragen. Een geveltuintje aanvragen kan via www.moerdijk.nl/geveltuinen tot uiterlijk 23 september (2 weken voor het actieweekend).

Alleen maar winnaars

Stenen vervangen door groen heeft heel wat voordelen. Het helpt om wateroverlast te voorkomen, want water wordt beter afgevoerd door de grond dan via stenen. Groen zorgt ook voor koelte in tijden van hitte, het houdt water vast bij droogte en biedt leefruimte aan diverse insecten zoals bijen en vlinders.

Door tegels te wippen kunnen we samen zorgen voor een dorp met meer groen, minder wateroverlast en een duurzaam zwembad. Kortom: het NK Tegelwippen kent sowieso alleen maar winnaars.

banner fijnaart wipt uitleg v02 594x1050mm

Advertenties