Skip to main content

SC50P houdt de beweging er fanatiek inSC50P houdt de beweging er fanatiek in
Nog even poseren voordat een aantal senioren aan een fanatiek potje volleybal begint / Jan Gorter
Ons Fijnaart mag zich verheugen op een rijk verenigingsleven. Een van die verengingen is SC50P hetgeen staat voor Sportclub 50+ Fijnaart, waarvan de leden wekelijks op de woensdagavond in Zalencentrum De Parel bijeenkomen om in anderhalf uur tijd een halve sporthal op stelten te zetten. Bewegen is belangrijk voor iedereen, maar extra belangrijk voor senioren en dat kan uitstekend bij deze club.

De sportclub, oorspronkelijk een onderdeel van Sportvereniging De Kieviten, is in 1992 zelfstanding doorgegaan als Trimclub Fijnaart, voor de seniorman, die van mening is dat hij te weinig beweging krijgt, maar zich niet wil aansluiten bij een competitief ingestelde club of vereniging. Omdat de sportieve activiteiten van de club meer zijn dan alleen trimmen, werd tien jaar geleden de naam aangepast naar het meer toepasselijke Sportclub 50+ Fijnaart. De bedoeling is relaxed bewegen, maar het kan er af en toe best wild aan toe gaan bij de senioren. Elk lid doet mee op zijn manier, en mocht het een keer niet gaan, gaat hij lekker even aan de zijlijn bijkomen en de overige leden gadeslaan en aanmoedigen. Niets moet, alles mag is het credo.

Los gooien

Maar een warming-up is essentieel en wordt nooit overgeslagen. Om blessures zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk de spieren los te gooien. Momenteel zijn er 16 leden, waarvan twee uit Oud Gastel en twee uit Klundert. Rond 18.50 uur komen ze samen in de kleedkamer van De Parel en kleden zich om in sporttenue, waarna ze vanaf zeven uur -onder deskundige leiding- in de sporthal de spieren de sporen geven om ze gereed te maken voor hetgeen dat komen gaat. Ieder aanwezig lid zorgt in principe voor een oefening en door de jaren heen heeft elk lid zijn rol hierin wel gevonden. Door vijftien minuten lang de halve sportzaal op en neer te bewegen met wandelen, dribbelen, hollen, huppelen en springen zorgen de senioren er voor dat hun lichamelijke huishouding op orde is en men de rest van de sportavond zonder krampen of andere ongemakken de sportdisciplines, die de trainer die avond gepland heeft, probleemloos kan volbrengen. En mocht er onverhoeds toch iets gebeuren, is een EHBO’er nooit ver weg.

 Activiteiten

Na de bovenstaande opwarming is het commando rekken & strekken geblazen, waarna op de koude blauwe vloer van de sporthal nog een paar grondoefeningen volgen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk spieren de ruimte krijgen zich te manifesteren. Daarna is men volledig overgeleverd aan de planning van de trainer met betrekking tot de overige activiteiten die hij op zijn wekelijkse wensenlijstje heeft aangevinkt. Dat kan een potje basketbal, korfbal, handbal of iets anders zijn waarin een bal de hoofdrol speelt. Soms ook komen de badmintonrackets en -shuttles tevoorschijn, voor een onvervalst potje campingplezier. Echter vaste prik is dat de laatste driekwartier besteed worden aan recreatief volleybal. We schrijven recreatief, maar de senioren zijn uiterst gepassioneerd om koste wat het kost die volleybal over het net bij de tegenstander achter te laten, met luid gejuich als resultaat.

Sfeer

De humor is nooit ver weg, want de lachspieren krijgen bij deze club vrij spel. De leeftijd van de leden varieert van 50 tot 80 plus, en men doet zeker niet voor elkaar onder. Er zijn senioren die al sinds de oprichting lid zijn en dat wil zeker wat zeggen over de uitstekende onderlinge sfeer, die zelfs als gezellig wordt beschouwd. Het gaat hen allemaal om het samen sporten en bewegen, waar een grap en een grol gewoon bij horen. Eens per jaar wordt de sportavond ietwat verlengd om met z’n allen het sporten een extra sfeerverhogende boost te geven aan de bar van De Parel.

Doet u ook mee?

Het aantal leden is de laatste jaren vrij stabiel, maar nieuw bloed is altijd welkom. Mocht het bij u gaan kriebelen na het lezen van dit artikel, ga gerust eens langs in De Parel op woensdagavond tussen zeven en half negen. De aanwezige senioren willen u graag rondleiden en laten zien hoe ze in clubverband de wekelijkse sportavond invulling geven.

Advertenties