Skip to main content

Stront aan de knikker

PoepoverlastStront aan de knikker
Verplicht opruimen!! / Jan Gorter
Loopt u wel eens, net als uw reporter, door ons dorp? Vast wel, en dan is het u wellicht ook opgevallen dat ons mooie dorp bezaaid ligt met dierlijke uitwerpselen. Terwijl er her en der van die opvallend oranje poepopvangbakken staan opgesteld, kan het zomaar gebeuren dat je, eenmaal thuisgekomen na een rondje (met of zonder hondje), ongemerkt iets aan je schoenzolen hebt meegenomen en daardoor ongewild een bruinachtig spoor op je mooie hoogpolige wollen tapijtje achterlaat, waar je echt geen vrienden mee maakt.

Nalatenschap

De stront waar we hier aan refereren is die van een bepaald huisdier, met name onze trouwe harige viervoeter. Natuurlijk zijn het niet alleen honden die uitwerpen, ook katten doen rustig mee, maar die zijn heel geniepig, want zij graven het in, en dan kom je hun drek pas tegen als je lekker met je groene vingers de aarde van je tuin omwoelt. Pluto (om een fictieve hondennaam te gebruiken), neemt in en laat ons tijdens het verteringsproces af en toe een stevig poepie ruiken. Toch moet hij uiteindelijk zijn darminhoud kwijt, en dat gebeurt altijd daar waar het opkomt. Meestal lost hij zijn vrachtje onverwachts tijdens zijn dagelijks uitlaatbeurt. Zijn begeleider zorgt natuurlijk voor het logistiek proces, door zijn nalatenschap keurig netjes op te rapen en middels een plastic zakje - of zak, al naar gelang de grootte van de productie - aan de daarvoor bestemde hondenpoepopvangbakken te doneren, opdat niemand daar uiteindelijk last van heeft. Is de bedoeling althans.

Niet zo nauw

Een klein aantal baasjes neemt het echter niet zo nauw en kijkt net de andere kant op als zijn of haar oogappeltje de sluis openzet. Soms ook loopt Pluto los en staat zijn baasje op het moment suprême een uiterst belangrijk bericht op zijn of haar mobiel te lezen, zodat de gelukzalige gebeurtenis aan het oog onttrokken wordt, waarna de viervoeter na de daad zijn troep achterlaat en de volgende boom opzoekt om zijn territorium te markeren.

Rampgebied

Het gebeurt echt in heel Fijnaart, maar het pad tussen de Katholieke kerk en basisschool De Fijne Aarde is, volgens de vrijwilligers van de kerk, een waar rampgebied. Men is daar de poepoverlast helemaal zat, om niet te zeggen: ze zijn er schijtziek van. Het is zelfs zo erg dat de tuin van de kerk regelmatig door sommige baasjes als hondenuitlaatplaats wordt gebruikt, met alle narigheid van dien. De baasjes hebben er gewoon schijt aan, maar de vrijwillgers worden tijdens het maaien van het gras getrakteerd op versgesneden ontlasting. En het stinkt ook nog eens. Dat wil niemand toch?

Afsluiten

Dat pad is eigendom van de kerk. De vrijwilligers hebben daarom het kerkbestuur voorgesteld het geheel af te sluiten. Dagelijks, en sowieso voor elke begrafenis, wordt het pad schoongemaakt, poepvrij dus, en soms enkele uren daarna nog eens, omdat het tussentijds weer als hondentoilet gebruikt is. Je moet er toch niet aan denken geconfronteerd te worden met hondendrek tijdens het afscheid van een dierbare.

Opruimplicht

Afsluiting van het pad is natuurlijk een drastisch maar begrijpelijk besluit en heel vervelend voor alle schoolgaande kinderen en inwoners die dit pad als short-cut gebruiken om van en naar de Molenstraat te lopen, maar het kerkbestuur ziet geen andere oplossing indien de hondeneigenaren de uitwerpselen van hun huisdieren niet wensen op te ruimen. Alleen zij kunnen het tij keren, door aan de opruimplicht gehoor te geven, zodat we met z'n allen dit pad kunnen blijven gebruiken. Kleine moeite, groot plezier. Trouwens, we zijn het verplicht! Laten we vooral duidelijk stellen dat de meeste Fijnaartse hondeneigenaren gewoon hun plicht doen. Het is slechts een gering aantal baasjes en bazinnetjes dat verzaakt, die we hierbij willen aanmoedigen ook aan de medemens te denken.

 

Advertenties