Skip to main content

Ter intro

Een belangrijk stukje geschiedenisTer intro
Een muur van water, instortende huizen en heel veel slachtoffers. Vandaag, 31 januari, de dag dat dit krantje uitkomt, staan we aan de vooravond van zeventig jaar watersnoodramp. Het is morgen zeventig jaar geleden dat de grootste natuurramp van de 20ste eeuw zich voltrok in Zeeland en delen van Zuid-Holland en West-Brabant.

De afgelopen weken kwamen er veel verhalen over de ramp naar boven. Op tv, radio, internet, van overlevenden en ook dit krantje besteedt er aandacht aan. Ik vind het een belangrijk stuk geschiedenis. Ik heb me er dan ook in verdiept. In het bijzonder in wat er in deze streek is gebeurd. Gek genoeg gaat het landelijk gezien vooral over Zeeland en dat terwijl West-Brabant qua oppervlakte het zwaarst getroffen is en Heijningen zelfs procentueel gezien, na Oude-Tonge, het zwaarst getroffen dorp is.

Ik heb veel geleerd. Zo kwam mijn gitaarleraar met het verhaal dat de Kadedijk de strijd tegen het water maar net heeft weten te winnen. Of over een man die een vrouw wilde redden, maar daarbij zelf omkwam. Zo heb ik meerdere verhalen gehoord. Ik wil de verhalen doorvertellen.

Toen ik voor Fijnaart Lokaal met Els naar de watersnoodwoning ging, besloot ik dan ook om mezelf aan te sluiten als vrijwilliger van Heemkundige Kring Fijnaart-Heijningen. Zo kan ik mijn steentje bijdragen om de herinneringen aan o.a. de ramp levend te houden. Het is goed om de geschiedenis van je woonomgeving te kennen.

Opdat we nooit zullen vergeten.

Door Daphne Haverkamp

 

 

Advertenties