Skip to main content

The best of...ANASTASIAThe best of...ANASTASIA
Op 24 en 25 maart voert Oranjevaan haar nieuwe productie The best of…MUSICALS op. Dit is een wervelende show waarin het publiek wordt meegenomen in het verhaal dat gaat over de mooiste, bekendste, grappigste en meest ontroerende musicalnummers aller tijden. In deze rubriek nemen ensemble-leden Daphne Haverkamp en Merel Vermunt je alvast mee langs een aantal van deze verhalen, waarvan je de nummers zult horen tijdens de show. Met deze week in de spotlights: ANASTASIA

Anastasia is een musical met muziek en teksten van Lynn Ahrens en Stephen Flaherty, naar het boek van Terrence McNally. De musical is gebaseerd op de gelijknamige animatiefilm Anastasia uit 1997. Natuurlijk is er van Anastasia een Broadwayversie. Deze ging officieel in premiere op 24 april 2017 na een maand try-outs te hebben gedraaid. De show kreeg gemengde reacties. Een te lange speelduur was een probleem, maar de muziek daarentegen werd hoog geprezen. Na 34 try-out shows en 808 officiele shows viel het doek voor de musical op 31 maart 2019.  

Door Corona weggevaagd 

Nog niet zo lang geleden draaide de show ook in ons land. Deze ging in premiere op 22 september 2019 in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Op 23 maart 2020 moest de productie noodgedwongen stoppen in verband met de Coronapandemie. Alhoewel het oorspronkelijk de bedoeling was de productie in de loop van 2021 terug te brengen werd op 6 april 2021 bekend dat de productie definitief stopgezet was en dus niet terug zou keren wanneer de theaters weer zouden openen.

Een gruwelijke familiemoord

De musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Anastasia Nikolajevna Romanova. Ze werd geboren in Peterhof op 5 juni 1901 en overleed in Jekaterinenburg op 17 juli 1918. Zij was een grootvorstin van Rusland. Ze was de vierde en jongste dochter van tsaar Nicolaas II van Rusland en tsarina Alexandra Fjodorovna. Anastasia stierf door het executiecommando van de bolsjewieken. Ze werd vermoord samen met haar ouders, haar zussen Olga, Tatjana en Maria, haar broer Aleksej en enkele kamerhulpen van de familie. Haar oom Michaël werd vlak voor hen vermoord om de reactie van Nicolaas' neef, koning George V te peilen. Deze reageerde echter niet, hetgeen leidde tot de moord op de Romanovs.

Een legende

De musical bijt zich vast in de legende van dit waargebeurde verhaal. Het gerucht gaat namelijk dat Anastasia de executie zou hebben overleefd. De musical speelt zich enkele jaren na 1918 af. Plots duikt Anya op, een weesmeisje dat hoopt sporen van haar familie terug te kunnen vinden. Ze komt Dmitry. en Vlad tegen, twee oplichters die proberen Anya als rechtmatige vorstin naar voren te schuiven om een flinke beloning op te kunnen strijken, niet wetende dat de jonge Anya daadwerkelijk de groothertogin Anastasia Romanov van Rusland is. Anya wordt achtervolgd door de meedogenloze Sovjet-officier Gleb en vlucht naar Parijs waar Anastasia's grootmoeder Maria woont. Daar wordt ze verliefd op Dmitry.

Wist je dat…

…Milan van Waardenburg, die Dmitry speelde, eerst in de Duitse productie speelde en daarna overging naar de Nederlandse? Hiermee is hij de eerste en enige acteur die Dmitry in tweelanden en twee talen speelde.

…Anastasia in 2020 twee musicalawards won? Beste vrouwelijke bijrol (Gerrie van der Klei) en beste choreografie (Peggy Hickey). 

…...De Amerikaanse animatiefilm van Anastasia de eerste kinderversie is over de verhalen van de Russische revolutie? Het verhaal van de echte Anastasia Romanov is nogal gewelddadig en bloedig. De film is daarom aangepast. De ouders worden wel vermoord, maar Anastasia ontsnapt zelf en raakt enkel haar geheugen kwijt. 

Advertenties