Skip to main content

The best of...JOSEPHThe best of...JOSEPH
Op 24 en 25 maart voert Oranjevaan haar nieuwe productie The best of…MUSICALS op. Dit is een wervelende show waarin het publiek wordt meegenomen in het verhaal dat gaat over de mooiste, bekendste, grappigste en meest ontroerende musicalnummers aller tijden. In deze rubriek nemen ensemble-leden Daphne Haverkamp en Merel Vermunt je alvast mee langs een aantal van deze verhalen, waarvan je de nummers zult horen tijdens de show. Heb jij nog geen kaartjes? Scoor ze dan snel op www.thebestofmusicals.nl Dit wil je echt niet missen! Zien wij jou op 24 of 25 maart in De Parel in Fijnaart? In deze laatste editie van The best of… in de spotlights: JOSEPH

Joseph is een musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice, gebaseerd op het verhaal van Jozef en zijn broers uit de Bijbel. De rol van Joseph werd onder meer gespeeld door Jason Donovan en Phillip Schofield. In 1999 werd een videoversie uitgebracht met Donny Osmond in de hoofdrol.

Een ware musicalgeschiedenis

De allereerste opvoering van de musical Joseph was in 1968 op de Londense school Colet Court. De première in het Royale Theatre op Broadway was op 27 januari 1982. In 1991 ging de show in première in het London Palladium in Londen. Ook deze productie was een groot succes en betekende de doorbraak van sterren als Jason Donovan en Donny Osmond. De musical bracht ook een aantal internationale hits voort zoals Close Every Door en Any Dream Will Do.

Op zoek naar Joseph

De eerste Nederlandse opvoering van Joseph, een productie van Stage Entertainment, ging op 12 december 2008 in de Stadsschouwburg in Utrecht in première, in een vertaling van Martine Bijl. Daaraan voorafgaand werd in het najaar van 2008, naar Brits voorbeeld, ook in Nederland via een tv-programma een vertolker voor de rol van Joseph gezocht. Hiervoor werd hetzelfde format uit de kast gehaald als in 'Op zoek naar Evita'.

Bij de AVRO was het programma 'Op zoek naar Joseph' te zien. De keuze van het Nederlandse publiek viel op Freek Bartels. De andere hoofdrol, die van vertelster, wordt gespeeld door Renée van Wegberg. Na een succesvolle tour langs veel theaters in het hele land, is de productie gestopt op 10 juli 2010 in het Utrechtse Beatrix Theater.

Van bijbel tot musical

Zoals eerder geschreven is Joseph gebaseerd op het Bijbelverhaal van Jozef, een van de twaalf zonen van Jakob. Joseph, de favoriete zoon van Jacob, heeft levendige dromen die de toekomst vertellen. Nadat zijn jaloerse broers hem als slaaf verkopen, begint Joseph aan een lange reis.

Hij komt terecht bij Potiphar, een Egyptische farao. Nadat Potiphars vrouw Joseph verleidt, wordt hij opgepakt en in de gevangenis gegooid. Als de farao hoort dat Joseph de toekomst kan voorspellen, haalt hij hem uit de gevangenis en benoemt hem tot zijn rechterhand. Ondertussen besluiten Josephs broers wegens een hongersnood naar Egypte te vluchten. Ze komen terecht bij Potiphar en herkennen Joseph niet. Joseph besluit hen te testen. Uiteindelijk vertelt hij wie hij is en sluit hij zijn broeders in zijn armen.

Advertenties