Skip to main content

𝗧𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁 of…LES MISÉRABLES



𝗧𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁 of…LES MISÉRABLES
Op 24 en 25 maart voert Oranjevaan haar nieuwe productie The best of…MUSICALS op. Dit is een wervelende show waarin het publiek wordt meegenomen in het verhaal dat gaat over de mooiste, bekendste, grappigste en meest ontroerende musicalnummers aller tijden. In deze rubriek nemen ensemble-leden Daphne Haverkamp en Merel Vermunt je alvast mee langs een aantal van deze verhalen, waarvan je de nummers zult horen tijdens de show. Met deze week in de spotlights: LES MISÉRABLES

Dit verhaal, dat zich afspeelt in het negentiende-eeuwse Frankrijk, behoort tot een van de bekendste en populairste musicals aller tijden. Dit is meteen ook de meest actuele musical uit deze rubriek. De show is namelijk 18 februari in ons land begonnen met try-outs en speelt op zondag 5 maart haar officiële première in Koninklijk Carré Amsterdam. Er spelen veel bekende musicalgezichten als Milan van Waardenburg (Jean Valjean), Freek Bartels (Javert) en Vajèn van den Bosch (Eponine) mee.

Ook bij The best of…MUSICALS heerst de Les Misérables-koorts, want een groot aantal deelnemers zat de afgelopen maand al in het theater of gaat de komende tijd naar deze tijdloze maar aangrijpende musical. Maar waar gaat het nou eigenlijk over?

Een tijd van onrust

Les Misérables is gebaseerd op het wereldberoemde gelijknamige boek van Victor Hugo uit 1862. De personages hebben te maken met vele misstanden in de revolutionaire tijd in Frankrijk. Ze willen signalen aan het volk afgeven om te gaan strijden en een revolutie te beginnen. De hoofdpersoon, Jean Valjean, heeft negentien jaar in de gevangenis gezeten voor het stelen van een stuk brood. Hij komt voorwaardelijk vrij, maar doordat hij een nieuwe identiteit aanneemt, overtreedt hij de voorwaarden. De politie-inspecteur Javert komt achter Valjeans nieuwe identiteit en raakt geobsedeerd om hem te vinden. Fantine, een alleenstaande moeder, komt terecht in de prostitutie om haar dochter Cosette te helpen. Fantine overlijdt en Jean Valjean adopteert Cosette. De Thénardiers zijn onbetrouwbare herbergiers en hebben Cosette in huis genomen, voordat Jean Valjean haar adopteerde.

Een luchtkasteel als uitvlucht

Cosette wordt bij de Thénardiers totaal verwaarloosd. Ze moet de rotklussen doen en droomt stiekem van een luchtkasteel waar ze lekker kind mag zijn. Hun echte dochter, Éponine, wordt in alles verwend en voorgetrokken. Zij wordt later, net als Cosette, verliefd op Marius. Marius is echter al verliefd op Cosette. Enjolras is de studentenleider die samen met de studenten een revolutie plant om daarmee de armen te helpen. Gavroche is een straatkind dat de studenten helpt met hun plan.

Tijdloos maar aangrijpend

Zoals al eerder geschreven, draait dit Franse verhaal op dit moment in Nederland als musical. Maar Les Misérables heeft al een lange geschiedenis aan musicals achter de rug. In 1982 kwam de muziek van Les Misérables onder de aandacht van producent Cameron Mackintosh, die wel een markt zag in een nieuwe musicalproductie. De musical werd vertaald en zo startte een geheel aangepaste versie op 8 oktober 1985 in het Barbican Centre en speelt tot heden in Londen. Inmiddels zijn we meer dan 5000 shows verder en hiermee is het sinds 2006 de langstlopende musical ooit. Het is enkel anderhalf jaar onderbroken door Covid-19. 

Van Frankrijk naar Amerika

Uiteraard kon Broadway in New York niet achterblijven; een première volgde dan al snel op 12 maart 1987. De productie werd genomineerd voor twaalf Tony Awards, waarvan er acht werden gewonnen, inclusief die voor Beste Musical en Originele Muziek. De productie liep tot 18 mei 2003. Met een totaal van 6680 opvoeringen is het de op drie na meest opgevoerde show in de geschiedenis van Broadway. Op 9 november 2006 startte een volledig nieuwe, herziene versie van de musical in het Broadhurst Theatre, welke nog steeds draait.  

De musical is ook opgevoerd in vele andere landen. Zo zijn er meerdere versies in Nederland en België. En waren er opvoeringen door heel Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Les Misérables is in totaal in 21 talen opgevoerd. De kracht van deze musical is dat het verhaal tijdloos is, maar het tegelijkertijd heel aangrijpend is en veel levenslessen toont.

Wist je dat…

…er van ‘Les Mis’ zo`n 12 verschillende films gemaakt zijn? Ook is er een boek, een televisieserie en natuurlijk de musical.

…het originele boek, Les Misérables, heel dik is en maar liefst 1247 pagina`s telt? Er staan overigens geen illustraties in.

…de Broadway-versie, het zal geen verrassing zijn, genomineerd is geweest voor 12 Tony Awards, waarvan er acht gewonnen zijn? Waaronder die voor beste musical.

Advertenties