Skip to main content

The best of...MISS SAIGONThe best of...MISS SAIGON
Op 24 en 25 maart voert Oranjevaan haar nieuwe productie The best of…MUSICALS op. Dit is een wervelende show waarin het publiek wordt meegenomen in het verhaal dat gaat over de mooiste, bekendste, grappigste en meest ontroerende musicalnummers aller tijden. In deze rubriek nemen ensemble-leden Daphne Haverkamp en Merel Vermunt je alvast mee langs een aantal van deze verhalen, waarvan je de nummers zult horen tijdens de show. Met deze week in de spotlights: MISS SAIGON

Miss Saigon is een musical van Claude-Michel Schönberg en Alain Boublil, met teksten van Richard Maltby Jr., gebaseerd op de opera Madama Butterfly van Puccini. Het is een enorm populaire musical. De première was op West End in Londen, maar al snel volgde het grote Broadway in New York. Ook in Nederland was dit bijzondere verhaal te zien.

Duizenden voorstellingen

De musical ging op 20 september 1989 in première in het Theatre Royal, Drury Lane in Londen met in de hoofdrollen Lea Salonga (Kim), Simon Bowman (Chris) en Jonathan Pryce (the Engineer). De laatste voorstelling van Miss Saigon in Londen was te zien op 30 oktober 1999 na 4264 voorstellingen. Op 11 april 1991 startte de musical op Broadway in New York. De laatste voorstelling in New York was te zien op 28 januari 2001 na 4092 voorstellingen.

Een musical op wereldreis

Daarna volgden talloze producties in vaste theaters en tournees over de hele wereld, onder meer in Toronto, Melbourne, Stuttgart, Manilla, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Natuurlijk mocht Nederland niet ontbreken en was de show hier te zien van 1996 tot 1999. De show werd geproduceerd door Joop van den Ende. De musical is in 2011/2012 als revival te zien geweest in het Beatrix Theater in Utrecht. Sinds 2014 is ook in Londen een succesvolle revival te zien.

Een liefdesverhaal in oorlogstijd

Het verhaal speelt zich af tijdens de oorlog tussen Vietnam en de Verenigde Staten. De VS proberen Vietnam ervan te weerhouden een communistische regering te krijgen. Het verhaal begint bij de Amerikaanse soldaat Chris, die samen met een aantal andere soldaten in een prostitutiebuurt van Vietnam zit. Ze hebben het naar hun zin, maar Chris wordt voorgesteld aan Kim, een meisje dat er pas net werkt. Ze worden verliefd op elkaar. Het blijkt een onmogelijke liefde te zijn, omdat Amerika in een oorlog is verwikkeld met Vietnam.

Tijdens de evacuatie uit Vietnam, waarin alle Amerikaanse soldaten worden teruggehaald, verliezen de twee geliefden elkaar uit het oog. Jaren later is Chris getrouwd met een Amerikaanse vrouw. Kim wacht nog steeds vol hoop op de terugkomst van Chris, het blijkt zelfs dat ze een kind heeft gekregen, het kind van Chris. Wanneer Chris naar Bangkok gaat om Kim te zoeken, komt Kim erachter dat hij is getrouwd, en probeert tevergeefs haar kind aan Chris af te staan met de hoop dat hij een betere toekomst zal hebben in Amerika. Uiteindelijk schiet ze zichzelf dood, met de hoop dat haar kind veilig is.

Wist je dat…

… de BBC speciaal voor het 25-jarig jubileum van Miss Saigon in 2014 een jubileumshow uitgezonden heeft? Hieraan werkten onder andere Lea Salonga, Jonathan Pryce, en Simon Bowman uit de originele cast mee. Zij waren te zien naast de nieuwe Londen cast die dat jaar de shows speelde op West End.

…dit verhaal gebaseerd is op verhalen die echt zouden zijn gebeurd tijdens de twintig jaar durende Vietnamoorlog tussen 1955 en 1975?

Miss Saigon een van de langstlopende producties bij het New Yorkse theaterwalhalla ooit is? Maar ook in de top 10 van populairste musicals aller tijden staat? In totaal is Miss Saigon opgevoerd door 27 gezelschappen in 25 landen, 246 steden en twaalf verschillende talen. Meer dan 35 miljoen mensen wereldwijd zagen deze show.

Advertenties