Skip to main content

The best of...POCAHONTASThe best of...POCAHONTAS
Op 24 en 25 maart voert Oranjevaan haar nieuwe productie The best of…MUSICALS op. Dit is een wervelende show waarin het publiek wordt meegenomen in het verhaal dat gaat over de mooiste, bekendste, grappigste en meest ontroerende musicalnummers aller tijden. In deze rubriek nemen ensemble-leden Daphne Haverkamp en Merel Vermunt je alvast mee langs een aantal van deze verhalen, waarvan je de nummers zult horen tijdens de show. Met deze week in de spotlights: POCAHONTAS

Dit verhaal is als musical niet heel erg populair. Er is een Broadwayversie, deze ging in 1907 in première. Het was meer een toneelstuk waarbij het vooral om het verhaal ging, zoals dat in die tijd wel vaker ging. Daarna heeft Pocahontas nooit meer op Broadway gestaan. Een recentere versie komt van West End in Londen. Deze musical ging in 1963 in première.

In Nederland is de musical nooit professioneel opgevoerd, maar wel door kleinere amateurgezelschappen. Vlaanderen had in 2020 wel een professionele productie.

Een populaire film

Pocahontas is een vrouw die echt bestaan heeft en een oorlog voorkwam tussen de Indianen en Europeanen. Disney heeft zich door de jonge vrouw laten inspireren en heeft zo een gebaseerd verhaal uitgebracht.

Een animatiefilm van het wereldberoemde bedrijf kwam uit in 1995. De film werd in 1995 genomineerd voor meerdere Annie Awards en een EMA award. Gezien de geweldige muziek in de film zijn ze een jaar later zelfs genomineerd voor de Oscars, een Golden Globe Award en de Grammy Awards.

Lievelingsdochter

Het verhaal van deze prinses is, zoals eerder gezegd, losjes gebaseerd op het Amerikaanse historische figuur Pocahontas wiens echte naam Matoaka is. Matoaka, ook nog bekend als Rebecca Rolfe, werd geboren in Richmond, Viriginia rond 1596 en stierf in maart 1617 in het Engelse Kent. Ze was de lievelingsdochter van het stamhoofd van de Powhatan-indianen in het gebied rond Tidewater, tegenwoordig de staat Virginia.

Een oorlog voorkomen

Dit indianenmeisje is dapper en avontuurlijk en voorkomt een oorlog tussen haar volk en de Engelsen. Net op het moment dat haar vader legerofficier John Smith wil doden komt ze tussenbeide. Zij smeekt haar vader om Smith te laten gaan omdat ze van hem houdt en haar vader stemt hiermee in. Smith geeft toe dat de oorlog fout was en besluit niet verder te zullen vechten.

Gouverneur John Ratcliffe is het hier niet mee eens en probeert Chief Powhatan neer te schieten. John Smith springt ervoor en vangt de kogel op. Smith is dusdanig gewond geraakt dat hij terug moet naar Engeland voor verzorging. Hij en Pocahontas nemen afscheid, Pocahontas zal trouwen met een Engelsman, John Rolfe genaamd. Ook bekeert Pocahontas zich tot het Christendom waardoor ze in de laatste jaren van haar leven Rebecca heten.

Wist je dat...

…Pocahontas de eerste Disneyprinses is die niet het ouderwetse blank was? Ze heeft zwart haar, bruine ogen en een lichtbruine huid. Ze draagt traditionele indiaanse kleding met een blauwe halsketting en loopt op blote voeten.

…Disney zich wel vaker laat inspireren door oude verhalen? Pocahontas is niet het enige. Het verhaal van Mulan is bijvoorbeeld gebaseerd op de Chinese legende Hua Mulan die als jonge vrouw, vermomd als man, 12 jaar het leger inging om ter vervanging van haar zieke, oude vader mee te vechten tijdens een oorlog in de 4de eeuw.

…Pocahontas ook een populaire stadsnaam is in Amerika? Uiteraard is er een Pocahontas in de staat Viriginia, maar ook de staten Mississippi, Missouri, Arkansas, Illinois en Lowa hebben een stad genaamd Pocahontas.

Advertenties