Skip to main content

The best of...TARZANThe best of...TARZAN
Op 24 en 25 maart voert Oranjevaan haar nieuwe productie The best of…MUSICALS op. Dit is een wervelende show waarin het publiek wordt meegenomen in het verhaal dat gaat over de mooiste, bekendste, grappigste en meest ontroerende musicalnummers aller tijden. In deze rubriek nemen ensemble-leden Daphne Haverkamp en Merel Vermunt je alvast mee langs een aantal van deze verhalen, waarvan je de nummers zult horen tijdens de show. Met deze week in de spotlights: TARZAN

Tarzan, je kent hem wel, die jongen die opgroeit in de jungle tussen de gorilla`s. Uiteraard is dit verhaal ook weer in vele musicalversies te vinden, waaronder op Broadway. Het is een musical gebaseerd op het verhaal van Edgar Rice Burroughs en de Walt Disney animatiefilm Tarzan. De show ging in 2006 op Broadway in première en op 8 juli 2007 viel het doek na 486 voorstellingen. Broadway had wel groots uitgepakt met spectaculaire decors en levensechte apenkostuums

Groot succes in Nederland                                                                                                                                           Op 15 april In 2007 was de officiële première van de Nederlandse productie in het Fortis Circustheater in Scheveningen. Het was voor het eerst dat een Broadwayproductie zo snel na de première al te zien was in Nederland. In ons land was Tarzan, in tegenstelling tot Broadway, een groot succes. Er waren hoofdrollen voor onder andere Chantal Janzen als Jane en Ron Link als Tarzan. Op 24 mei 2009 werd de laatste show gespeeld.

Slingerend door de jungle 

Het is augustus 1888. Voor de kust van West-Afrika woedt een hevige storm. Een jong Engels gezin lijdt schipbreuk en strandt in de meedogenloze jungle. Door het noodlot komt het echtpaar om het leven en blijft hun pasgeboren kind moederziel alleen achter. Hij wordt gevonden door Kala, een vrouwtjesgorilla, die het mensenkind in haar hart sluit en hem de naam Tarzan geeft. Tarzan groeit te midden van gorilla's op tot een atletische, vindingrijke jongeman.

Het avontuur bereikt zijn climax als Tarzan, die constant op zoek is naar zijn ware identiteit, een onverwachte ontmoeting heeft met de beeldschone Jane. Dit voor Tarzan vreemde maar toch bekende wezen zorgt bij hem voor gevoelens die hij nooit eerder heeft gehad. Als Jane terug moet naar Engeland, komt Tarzan voor een ingrijpende keus te staan: meegaan met Jane en een leven opbouwen tussen de mensen tot wie hij genetisch behoort of blijven bij zijn gorillafamilie, waar hij gevoelsmatig thuis is.

Wist je dat…

…Tarzan de musical in Nederland bijna 1.600.000 kaarten heeft verkocht? Slechts een keer eerder verkocht een Disneyproductie in Europa zoveel kaarten. Dit was namelijk de Nederlandse versie van The lion king welke het succes van Tarzan oversteeg met ruim 170.000 kaarten verschil.

…er nog een ander verhaal is dat heel erg op Tarzan lijkt? Dit is Junglebook, hierin wordt mensenkind Mowgli gevonden in een oerwoud en opgevoed door wolven. De verhalen hebben verder niet veel gemeen. En is het toeval dat ze zo op elkaar lijken.

…er in 2023 een live-action film uitkomt van Tarzan? Disney zal dit jaar meerdere films de wereld in brengen waaronder dus Tarzan. Na de animatiefilm uit 1999 en meerdere gebaseerde films komt er dit jaar dus een heel nieuwe versie.

Advertenties