Skip to main content

𝗧𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳…THE WIZ𝗧𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳…THE WIZ
Op 24 en 25 maart voert Oranjevaan haar nieuwe productie, The best of…MUSICALS op. Dit is een wervelende show waarin het publiek wordt meegenomen in het verhaal dat gaat over de mooiste, bekendste, grappigste en meest ontroerende musicalnummers aller tijden. In deze rubriek nemen ensemble-leden Daphne Haverkamp en Merel Vermunt je alvast mee langs een aantal van deze verhalen, waarvan je de nummers zult horen tijdens de show. Met deze week in de spotlights: THE WIZ

Deze 'supersoul' Tony Award-winnaar voor Beste Musical uit 1975 vertelt het verhaal van de klassieker 'The Wizard of Oz' van L. Frank Baum in de context van de Afrikaans-Amerikaanse cultuur.

Een verhaal vol wijze lessen

Dorothy, een rusteloze boerenmeid uit Kansas, die graag meer van de wereld wil zien, wordt door een tornado getransporteerd naar een magische wereld van Munchkins, heksen en een gele stenen weg. Op weg naar de Emerald City om de Tovenaar van Oz te ontmoeten, die haar volgens haar kan helpen om terug naar huis in Kansas te komen, ontmoet ze de Scarecrow, Tin Man en Cowardly Lion. Dit worden haar vrienden die haar vergezellen tijdens haar reis naar de tovenaar. Ook deze drie vrienden willen graag iets veranderen voor zichzelf en willen dat ook door Oz laten doen.

Het probleem is alleen, niemand weet hoe Oz er nou echt uitziet; hij verandert steeds van gedaante. Ook is er de Wicked Witch of the West. Zij voelt zich, door haar groene kleur, buitengesloten. Ze vindt dat Dorothy niet thuis hoort in het land van Oz en wil haar te pakken krijgen. Maar ondertussen zitten er ook mensen achter Elphaba, zoals de heks heet, aan. De goede fee Glinda probeert uit goede bedoelingen alles op te lossen, maar of dat goed gaat…

Een bijzondere film

Ook is er natuurlijk de filmvariant van de musical. Het is de verfilming van de gelijknamige Broadwaymusical uit 1975. Opvallend is de rolbezetting die geheel Afro-Amerikaans is, wat voor een heel eigen karakter zorgt. De film kan ook wel worden beschouwd als een moderne versie van de film The Wizard of Oz uit 1939, die gebaseerd is op de verhalen uit 1900-1920 over de tovenaar van Oz van schrijver L. Frank Baum.

Gezichtsbepalend voor de film zijn Diana Ross in de rol van Dorothy en Michael Jackson als de vogelverschrikker.

Wist je dat…

…’The Wiz’ een voorloper heeft? Dit is de musical ‘Wicked’, die gaat over de groene heks Elphaba. Dit verhaal start voor de tijd van Dorothy en eindigt op het moment dat Dorothy terug gaat naar Kansas. Wicked is een enorm populaire musical op Broadway en wordt in vele landen gespeeld. De Nederlandse actrice Willemijn Verkaik speelde meer dan 1000 keer de rol van Elphaba, achtereenvolgens in Nederland, New York, Londen en Hamburg.

…’The Wiz’ maar liefst zeven Tony Awards won? Dit aantal komt niet veel voor in de musicalwereld.

…Het wereldberoemde nummer ‘Somewhere over the rainbow’ de titelsong is van de film The Wizard of Oz en dus ook wel het nummer is dat echt hoort bij de musical en het verhaal?

Advertenties