Skip to main content

The best of...WEST SIDE STORYThe best of...WEST SIDE STORY
Op 24 en 25 maart voert Oranjevaan haar nieuwe productie, The best of…MUSICALS op. Dit is een wervelende show waarin het publiek wordt meegenomen in het verhaal dat gaat over de mooiste, bekendste, grappigste en meest ontroerende musicalnummers aller tijden. In deze rubriek nemen ensemble-leden Daphne Haverkamp en Merel Vermunt je alvast mee langs een aantal van deze verhalen, waarvan je de nummers zult horen tijdens de show. Met deze week in de spotlights: WEST SIDE STORY

In de Upper West Side van New York speelt het verhaal van de verliefde Tony en Maria zich af. Het liefdespaar bevindt zich lijnrecht tegenover elkaar te midden van een vete tussen Pools/Amerikaanse en Puerto Ricaanse straatbendes; de Sharks en de Jets. De bendes vechten om heerschappij over de straten van New York. Ondanks dat de relatie gedoemd lijkt te mislukken, is de liefde tussen Tony en Maria te sterk en kunnen ze elkaar niet loslaten.

 Vernieuwing

In werkelijkheid zijn New Yorkse jeugdbendes meedogenloos, maar in dit verhaal wordt de situatie sterk geromantiseerd. Het thema, de muziek en het brandpunt van de verhaallijn gericht op de sociale problemen van die tijd, betekenden een ommekeer in het Engelstalige muziektheater van deze periode. West Side Story was een geheel van samengevloeide kunstvormen. Het vernieuwde doordat zang, dans, spel en het verhaal een eenheid vormden.

 Op verschillende podia

Op Broadway ging de musical in 1957 in première en werd 732 keer uitgevoerd voordat men op tournee ging. Hiermee was het toentertijd een zeer succesvolle musical. Sindsdien wordt het stuk vaak uitgevoerd, over de hele wereld, door zowel musicalproducenten als operahuizen.

In 1996 was het stuk in een Nederlandse bewerking te zien, geproduceerd door Stage Entertainment. Maaike Widdershoven en Addo Kruizinga speelden de hoofdrollen. In 2016 was er een Engelstalige versie te zien in Nederland.

Wist je dat…

…de film 2x verfilmd is! In 1961 werd van het verhaal een film gemaakt onder regie van Jerome Robbins en Robert Wise. In 2021 verscheen een filmversie geregisseerd door Steven Spielberg.

…het verhaal een vrije vertaling van de klassieker Romeo en Julia is? Zo stellen de Jets de familie Montague voor en de Sharks zijn de familie Capulet.

Advertenties