Bij TV Fijnaart is tennis meer dan alleen een balletje slaan
De tennisvereniging is in 1976 opgericht, maar had toendertijd nog geen eigen terrein; er werd door de tennisvereniging getennist in Stampersgat. Begin jaren 80 is het huidige terrein aangelegd. Op het terrein stond voorheen een schooltje, dat na de watersnood was gebouwd. Dat schooltje is toen omgebouwd tot kantine.
Begin jaren 80 werd er flink gebouwd in Fijnaart. Met name mensen buiten Fijnaart wilden graag tennissen, zo vertelt Anton. De sport tennis had toen nog een bepaalde reputatie. "Dat is ondertussen helemaal veranderd", zo vertelt Jurgen, "het is een sport die voor iedereen toegangkelijk is." De vereniging telt op het moment maar liefst 210 leden. De laatste jaren is de vereniging zeer snel gegroeid. Voorheen gaven enkele bestuursleden zelf les, maar sinds het aantal leden sterk is gestegen de afgelopen jaren na Covid, zijn er weer professionele tennisleraren die een opleiding hebben gevolgd en erkend zijn.
Bij de vereniging wordt o.a. dubbel- en enkelspel gespeeld. Verder worden er diverse competities gespeeld door +/- 16 teams, bestaande uit +/- 6 spelers per competitieteam. Van mei t/m september worden er open toernooien gehouden voor zowel leden van de verenigingen als leden van de Tennisbond. Zij kunnen zich inschrijven voor deze toernooien, waarbij de winnaar steeds verder mag en uiteindelijk de finale kan bereiken. Van 17 t/m 23 juni wordt in Fijnaart het RijkZwaan Open Toernooi gehouden. Daar kan iedereen zich voor inschrijven. Over enige tijd zal de vereniging kenbaar maken in deze krant hoe je jezelf in kan schrijven.
"Tennissen is een sport voor jong en oud", zo vertelt Jurgen. "De jongste speler is 6 en de oudste speler is 86. De leeftijd maakt niet uit, ook de conditie niet. Ook mensen met een handicap zijn van harte welkom. Tennis is geen sport waar je een zeer goede conditie voor moet hebben", aldus Jurgen, "Leeftijdsgenoten spelen vaak tegen elkaar, zodat iedereen op een gelijk niveau speelt."
In het gesprek gaven Jurgen en Anton meerdere keren aan dat het binnen de vereniging niet alleen om het tennissen gaat. Het is veel meer dan dat: "Mensen ontmoeten elkaar, maken een praatje, spreken met elkaar af en zonodig ondersteunen ze elkaar." Dat is voor het bestuur superbelangrijk. Zij zien graag blije leden, die zich hier kunnen ontspannen en eventueel samen nog iets drinken in de kantine. Jurgen benadrukt dat de tennisvereniging toegankelijk is voor iedereen: "Iedereen is welkom."
De vereniging beschikt over een mooie app, waarin je een baan kan reserveren. Dat werkt superhandig. Er zijn 4 banen beschikbaar. Voorheen waren dit gravelbanen, maar sinds +/- 15 jaar beschikt de vereniging over 'All weather'-banen. Dit betekent dat er het hele jaar op de banen getennist kan worden. Het bestuur is zeer trots op de vele vrijwilligers en commisies die de organisatie en het onderhoud op zich nemen. Jurgen benadrukt dat het bestuur veel respect heeft voor de oudere jongeren die 2 à 3 maal per week het hele terrein onderhouden. Ze onderhouden de banen, de velden, maken de kantine van binnen en aan de buitenkant schoon etcetra. "Daar zijn we heel trots op", zegt hij.
De vereniging wilt graag verder groeien en wil iedereen verwelkomen, ongeacht leeftijd. Iedereen krijgt de kans om 2 tot 3 proeflessen te volgen en vervolgens lid te worden. Als bestuur maken de leden van het bestuur graag een praatje met de mensen die komen om een proefles te volgen. Zo willen zij laten zien dat de vereniging meer is dan een doorsnee tennisvereniging en het socilel aspect eromheen ook superbelangrijk is. Mensen die proeflessen willen volgen kunnen zich eenvoudig aanmelden via
Buiten de wens om meer leden aan te trekken, wenst het bestuur 2 padelbanen. Padelbanen zijn zeer populair. Deze banen bevinden zich in een kooi. Zo krijg je soms een tweede kans door hulp van de wanden. "Onze samenwerking met de gemeente is super", zegt Jurgen. "Voor dit plan gaan we binnenkort op gesprek bij de Gemeente Moerdijk. De gemeente heeft er ook voor gezorgd dat er nu led-lampen zijn aangebracht op de lichtmasten. Dit bespaart veel energie en draagt bij aan verduurzaming van het terrein." De vereniging heeft zelf de kantine bekostigd en met vrijwilligers vernieuwd. Ook hebben vrijwilligers 10 jaar geleden nieuwe tegels aangebracht in de kleedruimten en sanitaire ruimten. "Hier zijn we zeer zuinig op", zegt Jurgen. "We vinden het fijn dat de Gemeente Moerdijk dit beaamt en flexibel met ons omgaat."