Skip to main content

Uitblinken bij Uitblinkerz

Dagbesteding in Fijnaart



Uitblinken bij Uitblinkerz
Op de trap, van boven naar beneden: Wouter, Aziz, Sebastiaan, Marja, Max "GI Joe", Amar en Michael zijn trots op hun dagbesteding / Foto Jan Gorter
Dagbesteding in Fijnaart? Uw correspondent had in het verleden over dit onderwerp wel eens iets in uw favoriete lokale weekblad gelezen, en had het plan opgevat om daar ooit eens zijn licht op te steken om te zien en te horen wat dit allemaal inhoudt. Het was er nog niet eerder van gekomen, maar afgelopen week heeft hij de camera omgehangen en de stoute schoenen aangetrokken om zijn tijd nuttig te besteden en, na een eerder gedane belofte, een bezoek bij deze zorgaanbieder af te leggen.

Koffie staat klaar

Tijdens Koningsdag op 27 april jl. hield uw verslaggever even stil bij een van de kraampjes van de vrijmarkt, dat 'bevrouwd' werd door Marja van Steenis. Zij bood allemaal zelfgemaakte kaarten en kunstwerkjes te koop aan, die zij onder andere gemaakt had bij dagbesteding Uitblinkerz aan de Molenstraat, waar zij regelmatig te vinden is. “Komt u maar eens een keer kijken bij ons, is hartstikke leuk”, zei ze uitnodigend, en liet middels een foto op haar mobiel zien waar we ons, in geval we de uitnodiging aannamen, dienden te vervoegen. “En de koffie staat klaar”, voegde ze er lachend aan toe.

Meelfabriek

Enfin, nieuwsgierig geworden en nooit vies van een bakje troost, besloot uw reporter cq fotograaf langs te gaan bij nummer 133, alwaar nog niet zo heel lang geleden een meelfabriek gehuisvest was. Het pand staat er nog, maar wordt inmiddels gebruikt door een aantal bedrijven. Op zoek naar de ingang, hadden we het advies gekregen achterom te komen. Check! Daar stond een grote roldeur open in de reusachtige hal, alwaar wij direct zicht hadden op een enorme houten wand met daarop heel groot en kleurrijk de naam die wij zochten. Kon niet missen, we waren bij Uitblinkerz en ontmoetten daar Marja samen met beheerder van de dagbesteding Sebastiaan Peijer.

Opgebouwd

De zorgaanbieder was al langer op zoek naar een locatie om de dagbesteding onder te brengen, toen zijn oog op deze plek in Fijnaart viel. Die grote hal was in het begin helemaal leeg, maar is de afgelopen jaren door de toppers van de dagbesteding helemaal opgebouwd met aparte ruimtes voor o.a. een kantine, opslag, sanitair, afdeling techniek en met een creatieve ruimte op de eerste verdieping. Er is zelfs een tweede verdieping gebouwd, waar de deelnemers van de dagbesteding zich kunnen uitleven met sport en spel, of, zoals ze zelf zeggen: "een dagbesteding waar je stoer werk doet en ook nog eens kan sporten." 

Zorg op maat

"Bij Uitblinkerz richten wij ons vooral op deelnemers met een intensieve hulpvraag”, aldus de beheerder. ”Wij kijken echt naar de persoon, leveren zorg op maat en werken in groepjes, opdat een ieder de aandacht krijgt die nodig is. Deelnemers die zich niet prettig voelen in groepsverband bieden wij 1 op 1 begeleiding aan. Er worden diverse activiteiten aangeboden, waaronder tuinmeubels maken, hout kloven, openhaardhout zagen en bezorgen, sleutelen aan auto's en motoren, het demonteren en sorteren van elektrische apparaten. Maar ook lassen, zoals het maken van barbecues, buitenhaarden en onderstellen voor tafels. Via een Marktplaatsaccount wordt al dat werk voor een klein prijsje te koop aangeboden", aldus Sebastiaan.

Creatief

Sinds begin dit jaar worden ook creatieve activiteiten aangeboden. Hoewel creatief veel omvattend is, is het maken van mozaïeken momenteel populair. De mannen van het hout maken de basis en de creatieve deelnemers maken daar de mooiste creaties mee. Wij hebben begrepen dat men nog op zoek is naar deelnemers aan deze activiteiten. Geïnteresseerden, ook met nieuwe creatieve ideeën, kunnen zich aanmelden en helemaal uitleven bij Uitblinkerz.

Lol

Wij bezochten de dagbesteding op een vrijdagmiddag en dat is meestal de 'dolmiddag' van de week. Een aantal jongemannen was op dat moment aan het darten en had de grootste lol. Deze mannen komen uit diverse plaatsen, zelfs uit Rotterdam en Dordrecht, en kunnen in ons dorp hun ei goed kwijt. Bent u op zoek naar de mogelijkheden voor een goede en gezellige dagbesteding, met kundige zorgmedewerkers, dan kunt u in Fijnaart uitstekend terecht en, niet onbelangrijk, de koffie staat klaar!

 

Advertenties