Skip to main content

Ut Kleigat zet de blommekes flink buiten meej dun groote optochtUt Kleigat zet de blommekes flink buiten meej dun groote optocht
Foto: Jan Gorter
Het was een bloemrijk en kleurig geheel.

Het was een fleurige boel in het Kleigat tijdens de grote optocht afgelopen zaterdag. Dat kon ook eigenlijk niet missen want het motto 'We zette de blommekes buite' was op grote schaal toegepast. Gelukkig hadden alle blommekes genoeg water gekregen in de dagen voorafgaand aan de optocht en konden ze in volle knop aan de start verschijnen. Na alle slechte weersvoorspellingen van de afgelopen week, was het fantastisch optochtweer: droog, geen wind en een goede temperatuur wat resulteerde in een groot publiek langs de kant van de route.
Na de officiële opening door Prins Basterino en wethouder Danny Dingemans vertrok om klokslag 13.11 uur de grote optocht. Eén voor één kwamen de deelnemers de dijk opgereden/-gelopen en werden zij door Nar Cootje en Ceremoniemeester Benny voorgesteld aan het publiek. Maar liefst 20 deelnemers verschenen aan de start.
Als eerste kwamen de jarige Dijkrakkers, welke hun 22e verjaardag vierden, en werd er uit volle borst “Lang zullen ze leven” gezongen. Zij hadden ingespeeld op dit jubileum en hielden een BIG party. Hun wagen bestond uit een groot varken met cadeautjes en alle feestvarkens dansten er vrolijk omheen.
Dit jaar deden ook veel jonge deelnemers mee wat de jury wel kon waarderen. De jeugd heeft tenslotte de toekomst en jong geleerd is oud gedaan. Leuke dansjes en omgebouwde skelters waren een zeer leuke toevoeging aan de optocht.
Aan blommekes geen gebrek. Zo liepen de Kleigatse Blommekes als een mooi boeket mee als loopgroep en dansten op de vrolijke muziek die rijkelijk uit de speakers kwam. Ook de Coole Club had flink uitgepakt met wagen en loopgroep; zij waren uitgedost met veel flora en gieters op hun hoofd.
De Gospelpompers mochten uiteraard ook niet ontbreken. Na het succes van hun winnende lied op het liedjesfestival, waarmee ze uiteindelijk 4e werden als beste Brabantse Kraker, deden ze ook in de optocht een gooi naar de eerste plaats. Hun lied 'Zo’ne Zonneblom' werd natuurlijk uit volle borst gezongen terwijl ze her en der de plantsoentjes schoffelden en zonnebloemen uitdeelden aan het publiek.
De Deurzetters waren dubbel vertegenwoordigd dit jaar. Zij hadden een grote wagen met loopgroep en hadden de prinsenwagen gebouwd. Deze laatste deed buiten mededinging mee dus helaas geen dubbele kans voor de Deurzetters.
Ook kon er dit jaar weer gestemd worden door het publiek d.m.v. een QR-code of via de website van de Kleibatsers. Er werd ook dit jaar weer veel gestemd en als winnaar kwamen de Kleigatse Blommekes uit de bus.
Na een uitgebreid juryberaad was de prijsuitreiking bij De Graanbeurs en was de uitslag als volgt:

Grote Wagens:
1ste prijs BC de Dijkrakkers
2de prijs BC Dun Deurzetters
3de prijs BC de Barowette
4de prijs KPJ Oudemolen
5de prijs De Bierdopjes

Middelgrote wagens:
1ste prijs BC de Coole Club
2de prijs De Smurfkes
3de prijs De Kokonuts
4de prijs BC de mini Torenbouwers
5de prijs BC de Plakkers
6de prijs CV de Gospelpompers
7de prijs BC de Narrekes
8ste prijs BC Duimen Omhoog
9de prijs Raad van Ellende

Grote Groepen:
1ste prijs Kleigatse Blommekes
2de prijs De kleidotjes
3de prijs De Fendertse Makkers

Kleine groep:
1ste prijs De Tuinmannnekes

Enkeling:
1ste prijs BC de Smurfkes Junior

Alle deelnemers superbedankt voor jullie inzet en mooie creaties, tot volgend jaar.

Er werd nog lang nagefeest en alle Fenderste Blommekes werden weer rijkelijk van vocht voorzien. Het Kleigat kan terugkijken op een zeer geslaagde grote optocht.

Advertenties