Skip to main content

Windmolens Van billen en kruien

Interessante avond over Molens bij De Vrouwen van Nu Fijnaart e.o.Windmolens Van billen en kruien
Ad van Gool
Iedereen is welkom. Toegang gratis.

De Vrouwen van Nu afdeling Fijnaart e.o. beginnen het nieuwe jaar met de afdelingsavond op:
dinsdag 17 januari a.s. om 19. 45 uur.

De avond vindt plaats in De Graanbeurs waarvoor iedereen in Fijnaart en omgeving die geïnteresseerd is in het betreffende onderwerp van harte wordt uitgenodigd. De avond wordt gedeeltelijk gesponsord door de Elisabethstichting in Oudenbosch. De Stichting geeft financiële ondersteuning aan groepsactiviteiten, die buiten de reguliere activiteiten gehouden worden (in dit geval dus ook voor mensen die geen lid zijn van de Vrouwen van Nu) in enkele plaatsen in West-Brabant, waaronder Fijnaart. Voor de ouderen in Fijnaart die opgegroeid zijn tussen de Nieuwe Molen en de Oude Molen is deze avond zeer de moeite waard.

Voor deze avond is uitgenodigd de heer Ad van Gool uit Hilvarenbeek met een boeiende lezing –ondersteund door een PowerPointpresentatie met prachtig fotomateriaal- over windmolens: Van billen en kruien.
De lezing gaat over alle aspecten van de traditionele windmolen. Er is veel afwisseling in de lezing; het gaat bijv. ook over spreekwoorden m.b.t. molens, gedichten, de klucht van Bredero, spookverhalen, legendes, er zijn filmpjes te zien, er is een kleine tentoonstelling en er wordt afgesloten met een quizje.
Er zijn heel veel vragen te bedenken, bijv. waarom hebben windmolens vier wieken? Welke uitdrukkingen in onze taal komen er uit de molenwereld? Waarom had een molenaar vroeger een slechte naam? Waar komen molens vandaan? Wat betekent 'de vang lichten'? Wat is het bekendste molenaarslied? Welke soorten molens zijn er? En zo zijn er nog talloze vragen te bedenken.
Er valt heel veel te vertellen: bijv. over de verschillende molentypes, het maalproces, de molenaar in de Middeleeuwen enz. enz.
De Vrouwen van Nu hopen op een goede opkomst.

Advertenties