Skip to main content

Van de redactie

Ter IntroVan de redactie
Herbezinnen en we zette de blommekes buite

Het is weer carnaval in het Kleigat.  Verschillende dorpsgenoten doen het motto van dit jaar eer aan en  zetten vanaf vrijdag de blommekes een dag of wat buiten.

Lang geleden was er ook al carnaval. Hoe zag dat er uit? Verre voorouders die de kwetsbare, ontwakende natuur wilden beschermen tegen boze geesten. Door afschrikwekkende maskers op te zetten en bijpassende kleren aan te trekken. Om vervolgens met een hoop kabaal door de polders te trekken met pannen, koebellen en andere spullen die ze niet op Marktplaats kwijt konden.

Tijdens carnaval zie je allerlei prachtige uitdossingen. Mensen verkleden zich om in de huid van een ander te kruipen. Om te voelen hoe het is om anders te zijn. Herbezinnen op wie je werkelijk bent.

Na carnaval begint de periode van het vasten. Bij veel mensen staat dat niet meer zo hoog op de agenda. De insteek van deze vastentijd (de Veertigdagentijd voor Pasen) voor gelovigen is om een week of zes te minderen of stoppen met een bepaalde luxe. Minder of geen alcohol of vlees bijvoorbeeld. Of (voor mij ook erg herkenbaar)…minder social media. Herbezinnen dus.

Op 1 februari was er een zogenaamde MONO-actie. Op snelwegen in de buurt controleerde de politie vanuit een touringcar op het gebruik van telefoons in het verkeer. Zo’n driehonderd bestuurders krabben zich nu achter de oren. Herbezinnen zij zich? Want van de opgelegde boete kun je best wel wat blommekes buiten zetten!

Veel leut en herbezinning toegewenst!

 

Advertenties