Skip to main content

Veiligheidsbijeenkomst voor ondernemers in De ParelVeiligheidsbijeenkomst voor ondernemers in De Parel
Alleen de internetstekker en nooit de elektrastekker!

Dinsdagavond 20 juni 2023 heeft de veiligheidsbijeenkomst plaatsgevonden in De Parel. Deze werd georganiseerd door het Ondernemersfonds Fijnaart, Klundert en Zevenbergen voor alle ondernemers in de Gemeente Moerdijk in samenwerking met politie en het Platform Veilig Ondernemen (PVO).

Ted Strik van PVO vertelde de deelnemers hoe High Impact Crimes (bedreiging, overvallen, inbraken enz.) kunnen worden voorkomen en als het je wel overkomt hoe te handelen om de schade zoveel mogelijk te beperken. De deelnemers kregen ook diverse tips hoe ze hun winkel kunnen aanpassen om het de criminelen zo moeilijk mogelijk te maken of hoe de herkenning van de criminelen zo goed mogelijk in beeld kan worden gebracht om de opsporing mogelijk te maken. Ook werden er cijfers gedeeld hoe groot het probleem van armoede en schulden in Nederlandse gezinnen en samenleving is. Werknemers die financieel in de schulden zitten zijn een zwakke plek in een organisatie en worden door criminelen eerst langzaam maar hierna vliegensvlug onder steeds grotere druk misbruikt om criminele activiteiten mogelijk te maken in een organisatie.

Toon Walravens was de ervaringsdeskundige en vertelde hoe een criminele organisatie zijn werkzaamheden kan uitvoeren, van loopjongens, transport, ICT-deskundigen tot aan notarissen toe. Een criminele organisatie is net een 'goed georganiseerd' bedrijf. Het aan boord hengelen van jonge criminelen is vaak zo gebeurd maar het uitstappen uit de criminele organisatie is een groot probleem.
De criminele organisaties deinzen nergens voor terug.

Als laatste spreker kreeg Peter LaHousse het woord. Als cybercrime-expert nam hij de deelnemers mee hoe de criminelen via de digitale weg hun gang gaan. Hoe werken ze via de digitale weg om toegang te krijgen tot jouw organisatie. Met een filmpje van nog geen 3 minuten maakte hij duidelijk hoe een criminele professional toegang krijgt tot jouw telefoon en hierna zijn gang kan gaan met jouw data. En wij maar denken dat je alles goed hebt afgeschermd met wachtwoorden. Als afsluiter had hij ook nog een praktische tip: als je computer wordt gehackt trek dan de stekker er maar uit, alleen de internetstekker en nooit de elektrastekker!

Gertrude Hanssen namens het Ondernemersfonds Fijnaart

Advertenties