Skip to main content

Watersnoodramp wordt ingetogen herdacht in HeijningenWatersnoodramp wordt ingetogen herdacht in Heijningen
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 vond een van de grootste rampen in de Nederlandse geschiedenis plaats. De Watersnoodramp kostte in Zuidwest-Nederland aan ruim 1.800 mensen het leven. In het gebied van de huidige gemeente Moerdijk vielen 103 dodelijke slachtoffers te betreuren. Elke vijf jaar worden zij herdacht in het zwaar getroffen dorp Heijningen. De eerstvolgende herdenking vindt plaats op woensdag 1 februari 2023 in het Pestalozzihuis en bij het watersnoodmonument.

De herdenking heeft een ingetogen karakter en begint in het Pestalozzihuis aan de Hoge Heijningsedijk 4a. Een symbolische plaats, omdat het dorpshuis na de Ramp door een Zwitserse liefdadigheidsstichting aan de Heijningse gemeenschap is geschonken. Het Pestalozzihuis heeft een beperkt aantal zitplaatsen. Daarom wordt iedereen die voornemens is de herdenking bij te wonen, gevraagd voor 27 januari een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zodoende weet de organisatie op hoeveel mensen zij kan rekenen.

Herdenking
De herdenking begint donderdag 1 februari om 14.00 uur. Een uur lang zijn er sprekers, worden er beelden getoond van 70 jaar geleden en is er muziek van Drumfanfare Showband Heijningen (DSH). Kinderen van basisschool ’t Kompas in Heijningen zingen een toepasselijk lied. Bovendien worden de namen opgelezen van alle 103 mensen die in de gemeente Moerdijk om het leven kwamen tijdens de Watersnoodramp.

Monument
Aansluitend gaat het gezelschap naar het monument aan de Hoge Heijningsedijk. Daar worden kransen en bloemen gelegd, terwijl DSH speelt. Na de Last Post worden twee minuten stilte gehouden en klinkt het Wilhelmus. De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé rond het monument. Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie of thee na te praten.

De herdenking wordt georganiseerd door Stichting Herdenking Watersnoodramp 1953 Gemeente Moerdijk. Kijk voor meer informatie op www.watersnoodherdenking.nl

Advertenties