Skip to main content

Weekend van het Verdedigingserfgoed

Een weekend vol evenementen op Fort SabinaWeekend van het Verdedigingserfgoed
Foto: gertvanderros.com
Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. In het Weekend van het Verdedigingserfgoed organiseren wij op Fort Sabina spannende, leuke, interessante, mooie en leerzame evenementen.

Het weekend beginnen we bijvoorbeeld zaterdagochtend met een rondwandeling met gids en een heerlijk ontbijt, dan zit de rest van de dag(en) bomvol mooie momenten.
De eerste dag wordt afgesloten met het erfgoeddiner en de tweede dag met een spetterende afsluiting van de Nol Havens & Band met uiteraard veel nummers van VOF de Kunst.

Tevens kan je met de pendelbus naar Willemstad voor een bezoek aan het Mauritshuis en/of een rondleiding over de wallen van Willemstad. Voor meer informatie zie www.visitmoerdijk.nl. Voor activiteiten op andere forten en verdedigingswerken tijdens dit weekend ga naar www.forten.nl.

De vele activiteiten zijn toegankelijk met een passe-partout ticket en zijn ook per activiteit/ticket los in de agenda van www.fortsabina.nl te bekijken.
En voor 1 keer: Toegang tot het fort alleen met een geldig toegangsbewijs voor een van de activiteiten. Gratis parkeren tijdens die dagen in Willemstad of op de parkeerterreinen P1 t/m P3 (op loopafstand van het fort).

PROGRAMMA ZATERDAG 20 APRIL 2024

De Reveille 20 april van 7.45 - 10.15 uur
Geniet van de verstilde natuur op het fort in de vroege ochtend. Een unieke gelegenheid om een wandeling onder leiding van onze natuurgidsen te maken. Verzamelen om 7.45 uur bij de kazerne. Fort open vanaf 7.30 uur.
Daarna ontbijt om 9.00 uur. Het team van de Kletsmajoor staat klaar met verse koffie, thee, croissants, broodjes en meer.
Om 10 uur gevolgd door signaal Taptoe en de opening van het Weekend van het Verdedigingserfgoed op Fort Sabina door Napoleon Bonaparte himself.
Volwassenen 14,=/kinderen 7,= (t/m 12 jaar)

Vrouwe Sabina serveert een bomvol, leuk en informatief programma. Instappen kan op elk moment tussen 10.00 en 18.11 uur.
Om 10.00 uur start je bijvoorbeeld bij het monument Veness met de opening met Signaal Taptoe, vervolgens verrichten Napoleon en zijn trommelslagers de openingshandelingen voor dit weekend. Fort Sabina is open vanaf 9.30 uur voor passe-partout houders.
Van 10.30 - 14.30 vertellen Vrouwe Sabina, de wasvrouw en andere historische figuren uit de tijd van WO 1 je verhalen over het fort. Napoleon zelf is aanwezig met zijn bouwadviseurs en trommelslagers voor zijn plannen om een tweede Tour Modele te bouwen op het fort.
Op diverse pop-up podia is er muziek. Het klein Natuurlab houdt open dag voor volwassenen en er is een kleine markt met lokale producten en dumpgoederen.

De kazematen vertellen over hun dubbele kazemat en schuilplaats F. Gidsen zijn op diverse locaties aanwezig om je mee te nemen in het verhaal van het fort. De kanonnenclub legt uit hoe zij de replica’s maken.

Maak de leukste selfie van de dag in een van de fotohoekjes. En heb je de Canonkamer al ontdekt?

Om 14.30 uur: Kanonnengedonder. Commandant Pot en zijn kompanen van de Borgerij Bergen opden Zoom oefenen met hun kanonnen en geven uitleg. Volg hun oefeningen op het Terreplein en omgeving.

Vanaf 15.00 uur tot het eind muzikale chill-out op het terras bij de kazerne. De BBQeenies spelen lekkere nummers. Warme chocola met slagroom, taartjes of een lekkere borrelplank met een mooi glas bier of wijn. Ook de XXL bommetjes van Marelle staan weer op de kaart.

Sluit je dag na al dit leuks af met een unieke beleving in de avonduren op het best bewaarde fort van Brabant. Met een heerlijk 4-gangendiner gelardeerd met 4 sterke verhalen op 4 uitgelichte locaties op het fort.
Vrouwe Sabina is uw gastvrouw van die avond. Het team van de Kletsmajoor staat klaar met een mooi walkaround diner. Laat je verassen op de vier locaties met wat er gebeurt.

PROGRAMMA ZONDAG 21 APRIL 2024

Geniet van de verstilde natuur op het fort in de vroege ochtend. Unieke gelegenheid om een wandeling onder leiding van onze natuurgidsen te maken. Daarna ontbijt om 9.00 uur. Het team van de Kletsmajoor staat klaar met verse koffie, thee, croissants, broodjes en meer. Om 10 uur gevolgd door signaal Taptoe en de opening van het weekend van het Verdedigingserfgoed op Fort Sabina door..... Napoleon Bonaparte himself. Verzamelen om 7.45 uur bij de kazerne. Fort open vanaf 7.30 uur.

Vrouwe Sabina serveert een bomvol, leuk en informatief programma. Instappen kan op elk moment tussen 10.00 en 18.11 uur.
Om 10.00 uur start je bijvoorbeeld bij het monument Veness met de opening met Signaal Taptoe, vervolgens is er een toespraak om deze dag te openen door Lt. Maj. Gen. Kees Kruitvat, onervaringsdeskundige militaire zaken.

Van 10.30 - 14.30 vertellen Vrouwe Sabina, de wasvrouw en andere historische figuren uit de tijd van WO I je verhalen over het fort. Napoleon zelf is aanwezig met zijn bouwadviseurs en trommelslagers voor zijn plannen om een tweede Tour Modele te bouwen op het fort.
Op diverse pop-up podia muziek. Het klein Natuurlab houdt open dag voor volwassenen. Kleine markt met lokale producten en dumpgoederen. De kazematen vertellen over hun dubbele kazemat en schuilplaats F. Gidsen zijn op diverse locaties aanwezig om je mee te nemen in het verhaal van het fort.

De kanonnenclub legt uit hoe zij de replica’s maken. Wellicht tref je een compagnie met een oefening voor Base Camp 10. Maak de leukste selfie van de dag in een van de fotohoekjes. Ontdek de Canonkamer.

Om 14.00 uur is er dan de Roofvogelshow op het Terreplein. Sjobbe Voet komt met zijn vogelvolk naar het fort. Nieuwsgierig over de habitat en het gedrag van de buizerd of de oehoe met zijn spanwijdte van 1,50 meter? Wil je weten hoe een caracara vliegt? Kom naar het Terreplein, pak een kruk en ga lekker zitten voor deze leuke en leerzame show. Let op voor hondenliefhebbers!! Honden zijn tussen 14:00 en 15:00 niet welkom op het terrein achter de kazerne. Voor hondenbezitters is het wel mogelijk om op het terras van de Kletsmajoor bij de kazerne wat te drinken of eten als zij de hond bij zich hebben.
14.45 uur Einde van het cultuurhistorisch entertainment op zondag 21 april.

Om 16:00 uur begint dan het speciaal optreden van Nol Havens & Band voor een spetterende afsluiting van het Weekend van het Verdedigingserfgoed. Nol Havens (zanger VOF de Kunst) zang en gitaar, Lean Robbemont (Alain Clark) op drums, Tom Vanstiphout (Milow, Roxy music, Stef Bos) op gitaar, Johan Hendrikse (Edwin Evers band) op keys en Eric van de Westen op basgitaar. Nummers als Kopje koffie en Suzanne zullen dan ook niet ontbreken. Voor de speciale prijs van € 20,00 per persoon, inclusief een bijdrage voor de instandhouding van het fort. WEES VERZEKERD VAN EEN PLEK EN RESERVEER UW TICKETS.

Tip van Vrouwe Sabina! Het concert is zoals bij ons gebruikelijk buiten op het Terreplein. Trek je warme kleding en gemakkelijke schoenen aan. Neem je ticket mee op je telefoon of op papier en toon dit bij de toegangscontrole op Fort Sabina. Voor het parkeren die zondag lees aub vooraf de informatie op onze website. Brasserie de Kletsmajoor serveert drankjes en hapjes op het Terreplein.

Kijk voor meer informatie en voor tickets op fortsabina.nl. In dit weekend is de toegang tot het fort (bij hoge uitzondering) alleen voor tickethouders.

Advertenties