Skip to main content

Politieberichten week 20Politieberichten week 20

Wijkagentenwissel Gemeente Moerdijk
Zoals vorige week in een persbericht werd gemeld is er een wijkagentenwissel gaande in de gemeente Moerdijk. Een aantal wijkagenten in de gemeente Moerdijk gaat de aankomende weken wisselen van werkplek/wijken. Eens in de paar jaar moet een wijkagent van wijk(en) wisselen. De intentie om te wisselen en om een nieuwe uitdaging aan te gaan past binnen het politiebeleid, deels door pensioen, reguliere uitstroom, passendheid, interne doorstroming, leerwerktraject of gewoonweg uit noodzaak.

Al een paar jaar waarschuwen deskundigen voor de nadelige gevolgen van de vergrijzing. Dat wil zeggen dat er meer mensen met pensioen gaan dan dat er werkenden bij komen. Ofwel het werk dat er is, moet door steeds minder handen worden gedaan. Veel vacatures in een groot aantal sectoren blijven onvervuld door de krapte op de gehele Nederlandse arbeidsmarkt en dit zal voorlopig een structureel probleem blijven. Er zijn met name tekorten in de bouw/techniek, de zorg, het onderwijs, ICT, maar zeer zeker ook bij de Nederlandse Politie. De maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat stuwen de vraag naar personeel in verschillende sectoren naar meer. Daar is geen simpele oplossing voor.

Het tekort aan politieagenten blijft hoog maar neemt gelukkig de komende jaren af. Het werven en opleiden van nieuwe collega’s kost echter meerdere jaren. Voorlopig hebben we daarom met krapte te maken. De komende jaren leiden we elk jaar zo’n drieduizend nieuwe politiemensen op om de pensioengolf het hoofd te bieden en tegelijk volgens de maatschappelijke en politieke wensen de politieorganisatie op onderdelen uit te breiden. Er is in de samenleving altijd meer vraag naar politie dan de politie qua capaciteit kan leveren. De politie-inzet vanwege maatschappelijke onrust, het begeleiden van demonstraties, het bewaken en beveiligen van strafprocessen, bedreigde personen en toenemende cybercriminaliteit, gaat ten koste van andere politietaken. Dit heeft direct invloed op het aantal agenten dat voor het werk in de wijken beschikbaar is. De afhandeling van incidenten met een prioriteit 1 (noodhulp-/spoedmeldingen) en de geldende aanrijtijden hebben de absolute voorrang en dienen altijd gewaarborgd te blijven.

Zo is het vanwege een tekort aan medewerkers goochelen en als het ware schaken met wijkagenten die naast hun wijkgerichte werk ingezet worden voor regulier politiewerk en de incidentafhandeling van 112-meldingen. Landelijk gezien zijn er zelfs wijken waar men de wijkagentvacature niet gevuld krijgt. Gelukkig is dit niet van toepassing in de gemeente Moerdijk.

Een van de wijkagenten Zevenbergen, Lawrence Koen, is al in april een andere functie gaan bekleden binnen de eenheid. Sanne Moerman gaat deze leegte invullen in het kader van een leerwerktraject. Elvera Sio blijft samen met haar de wijkagentpositie bekleden in Zevenbergen. Joost Wirken gaat een wissel maken van het team Roosendaal naar het team Markdal Breda. Zijn wijken, Zevenbergschen Hoek, Moerdijk, Langeweg, Standdaarbuiten en Noordhoek, zullen middels een leerwerktraject ingevuld worden door Guido van den Broek. De wijkagenten Stefan Visser, Havenschap Moerdijk, Joost van Nunen, thematisch wijkagent jeugd en Ron van Bentum, Willemstad, Klundert, Helwijk, Tonnekreek en Noordschans, blijven op hun post. Ivm de naderende pensionering van de wijkagent St. Willebrord zal Johan Damen terugkeren naar dit dorp waar hij voorheen werkzaam was. De wijken Fijnaart, Oudemolen, Zwingelspaan, Heijningen en industrieterrein Dintelmond zullen overgenomen worden door Pascal Weeterings. Hij zal zijn leerwerktraject voortzetten dat hij startte in de wijk Tolberg Roosendaal.

De nieuwe collega´s draaien inmiddels al een tijdje mee in het cluster Moerdijk en zijn op de hoogte van de casussen die op dit moment spelen. De taken en werkzaamheden zullen zorgvuldig en geleidelijk in goed overleg worden overgedragen. Het doel is dat voor de zomervakantie ieder op zijn nieuwe werkplek is geland.

Diefstal uit vervoermiddel
In het weekend van 5 mei t/m 7 mei hebben onbekenden zich onrechtmatig de toegang tot de vrachtwagenparkeerplaats aan de Parallelweg Fijnaart verschaft. Er werd een hoop schade aangericht aan het toegangshek en omheiningshek. Vanuit een zeecontainer werden goederen weggenomen. Gezien de hoeveelheid en moeite die men heeft moeten doen, is men lang bezig geweest en moet dit aannemelijk met meerdere personen zijn verricht. Is u iets opgevallen en met name in de donkere uren, neem dan aub contact op.

Johan Damen
Wijkagent
Fijnaart, Oudemolen, Zwingelspaan, Heijningen en industrieterrein Dintelmond
T - 0900-8844
Twitter: @WA_Moerdijk
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advertenties