Skip to main content

Willy en Marian van Kouteren nemen afscheid van Oranje Comité FijnaartWilly en Marian van Kouteren nemen afscheid van Oranje Comité Fijnaart
Het Oranje Comité in Fijnaart is een waar begrip. Het team van vrijwilligers zorgt voor activiteiten op onder andere Koningsdag, de Fendertse Week en 4 en 5 mei. Twee mensen die er al vanaf de oprichting bij zijn, zijn Willy en Marian van Kouteren. Zij nemen nu, na tientallen jaren actief te zijn geweest, afscheid van het Oranje Comité.

Het koppel Willy en Marian van Kouteren woont naast de Fendertse Hoeve, waar ze ook jaren eigenaren van zijn geweest. “Mijn vader was vroeger de eigenaar van de Fendertse Hoeve, in de volksmond ook wel ‘Piet en Riet’, naar de namen van mijn ouders. In 1990 hebben Willy en ik het bedrijf overgenomen”, vertelt Marian.

Verschillende functies

Naast hun werk in de Fenderste Hoeve zijn ze zo`n 20 jaar geleden ook actief geworden bij het Oranje Comité Fijnaart, dat in 2000 is opgericht. “Ik ben in 2002 begonnen. Dit kwam eigenlijk doordat de toenmalige voorzitter Simon Nieuwkoop altijd in ons café kwam vergaderen met het bestuur. Ze hielden toen spelletjesmiddagen, maar deze gingen qua bezoekers steeds meer achteruit. Ik maakte aan de bar vaak een praatje met Simon en zo kwamen we op het idee dat ik mee zou gaan doen en dat we de activiteiten naar de Voorstraat zouden gaan verplaatsen”, legt Willy uit. “Toen ben ik mee gaan doen in de werkgroep en deed ik het horecagedeelte. In 2010 ben ik penningmeester geworden.” Ook zijn vrouw Marian is actief geweest bij het Oranje Comité. “In de tijd dat Willy in de werkgroepen zat heb ik zo nu en dan al meegeholpen, dacht ik mee over activiteiten en sprong ik bij waar nodig. In 2012 heb ik het penningmeesterschap van Willy overgenomen en is Willy bestuurslid gebleven”, vertelt Marian.

Tot 2020 hebben ze op deze manier de rollen van penningmeester en bestuurslid vervuld. Tussen 2020 en 2023 is ook Marian nog bestuurslid geweest. “In die rol ben je altijd aan het vergaderen en dingen aan het regelen, zoals de evenementen. Dat is heel leuk, zeker als alles helemaal goed gaat en je bezoekers hebt die dan uiteindelijk tevreden naar huis gaan”, vult Willy aan. Evenementen waar ze vooral mee bezig waren zijn onder andere: Koningsdag, Dodenherdenking voor de basisscholen, Bevrijdingsdag, maar ook houdt het Oranje Comité zich bezig met activiteiten rondom de kerken en springen ze bij bij andere organisaties zoals Muziekvereniging Oranjevaan.

De leukste momenten

“Als ik zou moeten zeggen wat ik het leukste vond, dan was Bevrijdingsdag altijd wel de gezelligste viering. Vooral ook als we na afloop complimenten en verhalen te horen krijgen van mensen die zo genoten hebben van die dag”, vertelt Marian. “We hebben natuurlijk ook een groep vrijwilligers die hun steen bijdragen om alles te kunnen organiseren. We kunnen ook altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken en samen proberen we ieder jaar van elke activiteit iets moois te maken voor het dorp”, vult Willy aan.

“Na de Coronatijd kregen we ineens veel meer vrijwilligers, mensen hebben veel thuis gezeten en willen dan toch iets gaan doen en zien in dat ze daar ook daadwerkelijk tijd voor hebben, dat was wel mooi om te zien”, gaat Marian verder. Op de vraag wat Willy het meest is bij gebleven van zijn tijd bij het Oranje Comité, hoeft hij niet lang na te denken. “Wat ik erg mooi vond om jaarlijks te doen was het begeleiden van de stoet van de kerk naar het kerkhof tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. Ik organiseerde dat ook, zorgde dat de vrijwilligers op de juiste plaats stonden enzovoorts”, aldus Willy.

Nu, in 2024, heeft het koppel besloten te stoppen bij het Oranje Comité. Ze willen het rustiger aan gaan doen, meer tijd voor elkaar, de kinderen en kleinkinderen. “Wel blijven we betrokken bij de groep en willen we altijd adviseren en af en toe eens helpen waar nodig. We hebben het zo lang gedaan, dan vinden we het gewoon belangrijk om te kunnen helpen en we vinden het nog leuk ook!”

Advertenties