Skip to main content

Zonnige Nationale Molendag op De Oude MolenZonnige Nationale Molendag op De Oude Molen
Afgelopen weekend was het zover: de Nationale Molendagen. Voor Catrina van Paradijs was dit haar eerste als vrijwilliger bij Stichting De Oude Molen. En wat was het een prachtig en vrolijk weekend!

De weergoden waren de betrokkenen van De Oude Molen gunstig gezind en stuurden zon en een mooie wind richting Oudemolen. Tot grote vreugde van molenaar Coen die keer op keer enthousiast vertelde over de werking van de molen en die er op zaterdag ook in slaagde kilo’s graan te malen.
Ook oud-molenaar Adriaan was op beide dagen aanwezig om de bezoekers vol passie te vertellen over de geschiedenis van de molen. Natuurlijk ontbrak toekomstig molenaar Ravi (10 jaar) niet; hij bediende op zondag de buil (= de zeef) zodat het meel dat op zaterdag geproduceerd was, als bloem voor de overbekende pannenkoekenmix de zakken in kon.

Voor de deur van de molen bakten de ‘oproepvrijwilligers’ Carla, Milou en Daan op beide dagen pannenkoeken voor de ongeveer 150 bezoekers, die uit alle windstreken kwamen. "Naast de buren van de Oudemolensedijk sprak ik bezoekers uit België en Canada!", vertelt Catrina enthousiast en verrast. "Maar ook wethouder Bennie Blom en zelfs onze burgemeester Aart-Jan Moerkerke en zijn vrouw ontbraken niet!". Een gevarieerd gezelschap dus, met als overeenkomst dat ze allemaal voorzichtig ("Pas op je hoofd!" en "Achteruit naar beneden!") de steile trappen van de molen beklommen en afdaalden om op de stelling en op de zolders te genieten van dit mooie werktuig.

Ook in de winkel was het gezellig. Tussen de vaste klanten die hun wekelijkse voorraad meel en bloem kwamen kopen om thuis brood te bakken, bewogen zich de toevallige voorbijgangers die aangetrokken werden door de feestelijke uitstraling van de molen en spontaan besloten een van de mixen mee te nemen. Catrina: "Er waren gezinnen die een hele route langs meerdere molens uitgestippeld hadden. Voorzien van kleine molentjes, kleurplaten en een heus molenpaspoort verlieten zij de winkel. En natuurlijk namen zij ook pannenkoekenmix mee naar huis!".

Te midden van deze gezellige en informatieve drukte werkten de vaste vrijwilligers Anton en Joris hard om de bestellingen voor de grote klanten te mixen en in te pakken. "Want ook dát is de molen", geeft Catrina aan, "om dit bijzondere Rijksmonument in stand te houden moet de kassa rinkelen en moet er gewerkt worden, Nationale Molendagen of niet."

Bent u ook fan van Korenmolen De Oude Molen en/of houdt u van de eerlijke, lokale en biologische producten die zij maken en verkopen? Lijkt het u leuk om regelmatig een handje te helpen bij het mixen en het verkopen van de producten of bent u een handige klusser? Aarzel dan niet langer en meld u bij het (nu nog te kleine) gezellige team!
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of ga langs tijdens de openingstijden van de winkel: woensdag en zaterdag van 9 – 17 uur.

Hopelijk tot ziens op de molen!

Advertenties