Zwembad De Oester krijgt visite
Hij gaf het woord aan Alex van Sprundel die echt alles over het zwembad wist te vertellen, want als vrijwilligers was het een hele klus om het zwembad te krijgen waar het nu is.
Ze hadden geconstateerd dat de gemeente Moerdijk wel erg veel achterstallig onderhoud had achtergelaten; zo begon men met het aanpassen van de elektrische installatie en ook de waterleiding moest worden aangepast.
Ook het dekzeil boven het bad werd vernieuwd en werden de RVS bouten vervangen, de gehele buitengevel werd gestraald, opnieuw gevoegd en geïmpregneerd en ook werden de platen van de daklijsten vervangen en kregen een fris kleurtje en er werden een paar kozijnen vernieuwd.
Al het buitenwerk is opnieuw geschilderd en ook binnen is alles opnieuw geschilderd. De stalen kolommen werden voorzien van metalen versteviging daar deze onderaan waren aangetast door roest.
De CV voor de personeelsruimte is aangepast, in de kleedruimtes zijn nieuwe kleedhokjes geplaatst en de wachtruimte werd opgeknapt en voorzien van leuke muurschilderingen. Ook de entree en de kassaruimte ondergingen hetzelfde, dit alles door vrijwilligers.
Er kwam een invalidenlift, een AED buiten, een nieuwe alarminstallatie, er kwam overal LED-verlichting en de pomp voor de waterzuivering kreeg een frequentieregelaar, er is een UV-C installatie geplaatst, er wordt geen chloor meer gebruikt en er zijn zonnecollectoren op het dak geplaatst.
Van Sprundel zei dat De Oester klaar is voor de toekomst; zo voldoet het zwembad aan het wettelijke Keurmerk Veilig Schoon en bezit het zwembad de Zwemlicentie van het NRZ, Nationale Raad Zwemveiligheid.
De Oester heeft 10 medewerkers in vaste dienst welke allen bevoegd zijn tot zwemles geven en zij mogen ook het ABC-examen afnemen; inmiddels staat de teller op 1521 geslaagden sinds 2016.
Dan heeft De Oester nog een grote groep aan vrijwilligers die de boel schoon houden en technisch op orde houden, bij grote reparaties komen de specialisten binnen, als het kan uit de nabije omgeving.
Voor de grote duurzaamheidsinspanningen zijn er donaties van Rijk Zwaan, Havenschap Moerdijk en Shell.
Bij de opmerking van een der raadsleden dat de boekhouding van het zwembad er beter uit zag dan van de andere zwembaden antwoordde Alex: "Dat is het resultaat als je met niet betaalde vrijwilligers werkt."
Er was nog een wens voor het verduurzamen van het zwembad, namelijk om nog zonnepanelen op het dak te leggen om zodoende compleet zelfvoorzienend te zijn.
Tevens wees het bestuur op het feit dat over 4 jaar De Parel ook aan renovatie en verduurzaming toe is en had men het idee om het zwembad te koppelen aan De Parel: De Parel kan dan beschikken over de restwarmte van het zwembad en het zwembad kan dan beschikken over het restaurant van De Parel zodat kinderen daar hun verjaardag met vriendjes kunnen vieren.
Voor de nieuwe CV-ketel heeft De Oester budget in huis en ook de tegels van het bad gaan ze zelf vervangen, maar de koppeling met De Parel is nadrukkelijk een optie; De Oester wordt dan gestript, enkel het bad blijft intact en zo kan men dan een duurzaam gebouw over het bad bouwen dat zal voldoen aan alle duurzaamheidsintenties.
De raadsleden gaven het bestuur de complimenten over wat ze al zo hadden bereikt in de 7 jaar van hun bestaan en stelde dat De Oester meer nog een regionale functie had, gezien het feit dat velen uit omliggende dorpen komen zwemmen in Fijnaart. Ze hadden nu genoeg informatie, werd er gezegd, verder werden er geen toezeggingen gedaan.
In september van dit jaar is er een commissievergadering en dan volgt de raadsvergadering en mogen de politieke partijen een zegje doen over alle plannen der zwembaden. Zolang zullen het bestuur en de vrijwilligers van De Oester moeten wachten op enig zicht op de toekomst der zwembaden.