Skip to main content

D’Engelenburgh krijgt beeld Vrouwe Justitia

Tongerlohuys Roosendaal vond nieuwe bestemming voor eeuwenoud beeld



D’Engelenburgh krijgt beeld Vrouwe Justitia
Veel zal ze niet meekrijgen van haar nieuwe uitzicht, de geblinddoekte Vrouwe Justitia die 15 september verhuisde vanuit de tuin van het Tongerlohuys in Roosendaal naar d’Engelenburgh in Fijnaart. Daarmee is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het bestaan van het eeuwenoude beeld.

Bijna zeventig jaar was het beeld van Vrouwe Justitia te zien in de buitenvitrine van het Tongerlohuys aan de Molenstraat. De laatste jaren stond zij wat verloren bij de gevel van het Roosendaalse museum. Haar weegschaal en zwaard was zij al lang kwijt. Gezocht werd naar een betere bestemming. Omdat er geen direct verband bestond met Roosendaal, kon de nieuwe bestemming de tuin van villa d’Engelenburgh in Fijnaart zijn, toevallig ook weer aan de Molenstraat.

Het Fijnaartse bedrijf Van Strien Hoveniers zorgde voor de verplaatsing van het zware stenen beeld. Dit bedrijf heeft naast tuinaanleg en -onderhoud ook ervaring met het (ver)plaatsen van tuinornamenten. Met zichtbare moeite maar met de grootste vakkundigheid werd het driehonderd kilo zware beeld op haar sokkel geplaatst.

Onbekend herkomst

Mogelijk sierde het beeld in lang vervlogen tijden een gevel in een plaatsje in Zeeland. Onderzoek daarnaar leverde tot op heden geen resultaat. De historie gaat momenteel niet verder terug dan 1958 in welk jaar het beeld werd geveild tijdens de kunstveiling van Mak in Dordrecht. Het beeld van Vrouwe Justitia maakte sindsdien deel uit van de Collectie van de Ghulden Roos. Janine Verster van het Tongerlohuys is blij dat Vrouwe Justitia een goede bestemming krijgt.

Ellen en Marcel Deelen van Stichting d’Engelenburgh proberen te achterhalen wat de herkomst is van de dame en hopen dat het Dordtse veilinghuis hen op het goede spoor kan zetten. Tot dusver was hun reactie echter dat het archief pas in 2058 toegankelijk is en dat tegen die tijd maar ‘ns moet worden gebeld….

In de sokkel van het beeld is een koker geplaatst met de tot nu toe bekende historie van het beeld.

Advertenties