Skip to main content

Politieberichten week 47



Politieberichten week 47

Poging inbraak

Een bewoonster aan de Populierenstraat Fijnaart ontdekte dat haar schuurdeur, kozijn en slot beschadigd waren. Er was gepoogd in te breken. Dit moet hebben plaatsgevonden in de periode zaterdag 12 november -13:00 en maandag 14 november - 19:00 uur.

Fietsverlichting en telefoon

De politie gaat in december dit jaar en begin 2023 in de gehele gemeente Moerdijk extra controleren op het voeren van fietsverlichting en het vasthouden van de telefoon tijdens het fietsen. Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar, in de herfst en winter, wanneer het laat licht wordt en vroeg donker is en ook de weersomstandigheden niet altijd meezitten is het dus extra belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Het niet hebben van goede fietsverlichting, soms in combinatie met het vasthouden van de telefoon op de fiets, zorgt voor gevaarlijke situaties op de weg. Agenten zullen de komende tijd in eerste instantie waarschuwen als er geen verlichting gevoerd word. Maar daarna worden er boetes uitgedeeld als de fietsverlichting niet in orde is. Voor geen verlichting is de boete 60 euro. Voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het fietsen is dat 140 euro.

Zet je licht aan!

Verlichting is niet zozeer voor uw eigen zicht maar vooral zodat automobilisten u als fietser zien. Ofwel de kwetsbare deelnemer in het verkeer. Vooral het achterlicht is het belangrijkst zodat het achteropkomende snellere verkeer u eerder opmerkt. Jongeren en jongvolwassenen (scholieren) hebben in verhouding minder vaak verlichting aan dan ouderen. Ouders geef dit a.u.b. door aan uw naar school fietsende kinderen. Nog belangrijker, controleer zelf ook eens of de fietsverlichting van uw kinderen werkt. Help mee om uw eigen kind veilig op school of thuis te laten komen. Zoals aangekondigd zal de politie in eerste instantie waarschuwen als er geen goede verlichting op de fiets gevoerd word. Om de jongeren dan niet te laat op school te laten komen zullen er lampjes uitgedeeld worden door de politie (zolang de voorraad strekt). De voortgezet onderwijs scholen zijn hierin meegenomen en dragen hun steentje ook bij in de voorlichting en aankondiging van de controles op de fietsverlichting.

Inbraken

Het zwaartepunt van de criminaliteit verschuift naar de digitale wereld. Toch zullen er altijd de klassieke woninginbraken zijn en verandert er niets aan de impact van een inbraak op het slachtoffer. Inbrekers grijpen de donkere herfst- en wintermaanden aan om vaker hun slag te slaan. In het donker zijn zij minder zichtbaar en kunnen zij gemakkelijker hun gang gaan dan bijvoorbeeld in de zomer. Het landelijk aantal woninginbraken is voor het eerst in jaren gestegen. In de periode van januari tot en met september sloegen inbrekers in totaal 17.300 keer toe. In dezelfde periode vorig jaar registreerde de politie nog 16.100 inbraken. Dat komt neer op een stijging van meer dan 7%. Met deze stijging wil dat zeggen dat er in Nederland in 2022 tussen de 60 en 70 woningbraken per dag worden gepleegd. Zorg dat uw woning zo goed mogelijk beschermd is tegen woninginbraken. Kijk voor tips en adviezen op de website: www.politiekeurmerk.nl. Het is een misverstand dat inbrekers het liefst ’s nachts op pad gaan. Dit hardnekkige gerucht voerde lange tijd de boventoon. Niet voor niets gold een verbod op het vervoer of bezit van inbrekerswerktuigen tussen 22:00 uur en 06:00 uur. Totdat analisten vaststelden dat juist binnen dat tijdsbestek de kans op een inbraak minimaal is. Slechts 13% van de woninginbraken in Nederland vindt in de nachtelijke uren plaats, tegenover ruim 60% in de middag- en avonduren. Inmiddels is de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Moerdijk (APV) zodanig uitgebreid dat het verbod te allen tijde geldt. Een ander misverstand is dat tijdens feestdagen relatief weinig wordt ingebroken. Niets is minder waar want de kerstdagen en oudejaarsdag zijn juist de populairste dagen van het jaar om in te breken.

En bij ons?

Hoe verhoudt voorgaande zich in onze dorpen. Tot nu toe is er in 2022 totaal 5 x ingebroken in een woning. In 2021 betrof het totaal aantal woninginbraken 8 x. Toch is iedere inbraak is er 1 te veel. We kunnen toch wel voorzichtig stellen dat dankzij onze zichtbare buurtpreventie, die we overigens nooit genoeg hebben in onze wijken, het opvallend en informeel toezicht veel heeft bijgedragen om potentiële inbrekers te ontmoedigen. Daarbij komt ook de bereidwilligheid van wijkbewoners om verdachte situaties te melden, waardoor de politie deze personen uit hun anonimiteit kon halen. En dat is nou net niet wat de inbreker in wil.

Bel 112

Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners zijn gaan werken of op vakantie zijn. Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden. Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Dus ook wanneer u een verdachte situatie signaleert waarbij de politie een misdrijf kan voorkómen. Iemand is niet alleen strafbaar als hij een woninginbraak pleegt. Ook de voorbereidende handelingen kunnen onder bepaalde voorwaarden al strafbaar zijn. Het Openbaar Ministerie heeft al meerdere personen voor de rechter gebracht omdat zij voorbereidende handelingen voor inbraak pleegden.

Johan Damen

Wijkagent

Fijnaart, Oudemolen, Zwingelspaan, Heijningen en industrieterrein Dintelmond

T - 0900-8844

Twitter: @WA_Moerdijk

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advertenties